Mirage 2024

Nærbilde av et øye

MIRAGE er Norges internasjonale filmfestival dedikert til kunst fra virkeligheten på tvers av kunstformer som film, foto, litteratur og musikk.

Deres hovedfokus er på nøye kuraterte filmperler og opplevelseskonsepter som inspirerer og utfordrer oss til se og oppleve verden på nye måter, gjennom særegne historier og inntrykk fra virkeligheten, og møter mellom mennesker og kulturer. Under kan du se hvilke filmer du kan se på Vega under festivalen.

Kollasjer av bilder fra kortfilmene som vises i programmet

MIRAGE Shorts | Selection 1
Torsdag 10. 10 – 16:30
Postcards From the Verge by Natalia Koniarz
Doe Dream by Juno Jensen
Inherent by Kimia Hendi

Kvinne i badedrakt i luften

It's Not Me
Torsdag 10. 10 – 17:00 | Fredag 11. 10 - 17:00
For en utstilling som til slutt aldri ble gjennomført, ba Pompidou-museet den legendariske filmskaperen bak Holy Motors og Annette om å svare, i bilder, på spørsmålet: Hvor er du nå, Leos Carax?

En person ligger på en seng med bena i fanget til en annen person. Veggen bak dem er malt med et motiv av solnedgang, palmer og hav.

Lola Arias REAS
Torsdag 10.10 – 18:00
REAS er en hybrid musikal som blander sammen fiksjon og virkelighet til en mosaikk av karakterer og historier om kvinnene i et fengsel i Buenos Aires.

Kvinne ligger på bakken i skogen omringet av granatepler

Sermon to the Birds
Torsdag 10.10 – 18:15

Mesteren av poetisk cinema, Hilal Baydarov, har skapt nok en slående audiovisuell reise inn i det aserbajdsjanske landskapet og inn i menneskets tilstand.

Joel Meyerowitz og Maggie Barrett står på hver deres side av sengen å konverserer mens de bretter nyvaskede klær

Two Strangers Trying not to kill each other
Torsdag 10.10 – 20:30 | Lørdag 12.10 – 14:45
En av vår tids mest suksessrike fotografer, Joel Meyerowitz, og hans kunstnerkone, Maggie Barrett, setter sitt 30-årige forhold under mikroskopet og avdekker relasjoners skjøre dynamikk.

Urbefolkningsbarn ser nysgjerrig opp i regnskogstrærne rundt seg

The Buriti Flower
Torsdag 10.10 – 21:00 | Søndag 13.10 – 13:00
Et utsøkt portrett og en meditativ reise til hjertet av de brasilianske skoger. Globaliseringens monster portretteres gjennom Krahô-folkets kamp mot å miste minnene og koblingen til fortiden og deres røtter.

Svart hvitt bilde av en mystisk halvsirkel som står i et landskap. I midten er det et hull

Last and First Men
Torsdag 10.10 – 21:00
Et science fiction-mesterverk fra den legendariske komponisten, kunstneren og filmskaperen Jóhan Jóhannsson, med fortellerstemme til Tilda Swinton. Hva kan vi lære av stemmer som taler til oss fra to milliarder år inn i fremtiden?

Soldater i gammeldagse uniformer går bortover en vei

The Damned
Fredag 11.10 – 17:00 | Søndag 13.10 – 21:00
En oppslukende dramafortelling fra borgerkrigen som tar oss med inn i USAs urolige fortid. Ikke-profesjonelle skuespillere spiller seg selv, eller versjoner av seg selv, i fortellinger som ser ut til å være hentet fra deres eget liv.

Kollasj av bilder fra kortfilmene som vises i programmet

MIRAGE Shorts | Anne Haugsgjerd
Fredag 11.10 – 18:30
En hyllest til en av våre mest unike og nyskapende regissører, vår egen Agnes Varda. Personlig og universell, intim og humoristisk, følsom og spontan.

En mann i bar overkropp med hendene i kors over brystet

The Flats
Fredag 11.10 – 18:30

Merkelige ting skjer i Joes leilighet. En nedslitt boligblokk i Belfast blir til et hjemsøkt indre landskap i en mørk, filmatisk fortelling der ekkoene fra konflikten i Nord-Irland fortsatt runger i korridorene.

Svart hvitt bilde som ser ut som dekan være fra 50-tallet. Tre mennesker i baksetet av en bil

Soundtrack to a Coup d'Etat
Fredag 11.10 – 19:30

En elektrifiserende reise gjennom det 20. århundret som forteller historien om et CIA-støttet kupp hvor amerikanske jazzmusikere ble brukt som våpen for å fordekke politisk uro. Filmen rommer mange av tidens mest sentrale musikalske genier.

Nærbilde av en eldre mann med skjegg

A Man Imagined
Fredag 11.10 – 17:00

A Man Imagined er et hallusinatorisk portrett av en mann som overlever midt blant byens avfall og forfall. I grenselandet mellom hva som er mulig innenfor kategoriseringen av dokumentarisk film, utforsker filmen psykologien og den eksistensielle ensomheten til en mann som både er mild, men preget av en brokete fortid.

En kollasj av bilder fra kortfilmene som vises i programmet

MIRAGE Shorts | Selection 2
Fredag 11.10 – 21:00

Shotplayer av Sam Shainberg
Accidents & Emergencies av Mischa Jakupcak
Snart 18 av Kaja Sølverød
Kanskje det var elefanter av Torill Kove

Bakhodet til en ung gutt som ser utover en gresslette med soldater som sikter med våpen

A Wolfpack Called Ernesto
Fredag 11.10 – 21:00 | Lørdag 12.10 – 13:00

En intim og unikt fortalt film om unge gutter som blir rekruttert som leiemordere, og deres kamp for å navigere mellom en håpefull oppvekst og en vei som ender med en 9 mm pistol i hånden.

Nærbilde av et øye

Skärvor
Lørdag 12.10 – 12:45 | Søndag 13.10 – 13:00

Skärvor handler om lengselen etter mening i en splittet verden. En fantastisk visuell fortelling om å bearbeide og konfrontere dyp sorg og et overveldende mørke.

Tegnet bilde av tre antropomorfe dyr som henger i luftballongtøyler over et fantasifullt landskap, med stjerner og flytende lanterner i bakgrunnen.

Sirocco og Vindens Rike
Lørdag 12.10 – 13:00

Julie og Kaja er to eventyrlystne søstre som oppdager en hemmelig passasje til universet i deres favorittbok: "Vindens Rike".

Mor klemmer ryggen til hennes voksne sønn

When the Persimons Grew
Lørdag 12.10 – 15:00

«Hjem er et sted hvor du kan føle tiden gå». Filmen er en poetisk meditasjon over hjemkomst, familieforhold og ensomhet, satt i en avsidesliggende landsby i Aserbajdsjan.

To åpne dører til balkong og et flammehav utenfor

A Fidai Film
Lørdag 12.10 – 15:00 | Søndag 13.10 – 15:15

En gripende tidsmaskin som vekker til live historien om stjålet palestinsk kulturarv ved å gjenoppdage og re-arrangere unikt arkivmateriale.

Steiner i steinruiner

Architecton
Lørdag 12.10 – 18:00

En storslagen symfoni om fjell, steiner, sand og betong blir framført med filmkunstens mest delikate og storslagne virkemidler som maler et overveldende bilde av sivilisasjonens og arkitekturens destruktive utvikling.

Bakhodet og overkropp til en okse tatt med nattkamera

Darkness, Darkness, Burning Bright
Lørdag 12.10 – 18:15

En hallusinatorisk, selvlysende og utenomjordisk audiovisuell reise som bare kan forstås ved å oppleves. Gaëlle vil selv være til stede med sin egen 16mm filmprojektor for å vise filmen sin sammen med publikum i salen.

I mørk skumring på bakken i skogen blandt visne blader ligger et fotografi i sort/hvitt av et brudepar

The Night Still Smell of Gunpowder
Lørdag 12.10 – 17:30 | Søndag 13.10 – 21:00

I denne fengslende og hypnotiske filmen satt i Mosambik, legger en ung regissør ut på en reise til bestemors landsby for å avdekke og bevare bestemorens falmende minner om den lange og voldelige borgerkrigen.

En mann knepper en bukse med

Afternoons of Solitude
Lørdag 12. 10 – 20:45 | Søndag 13.10 – 15:45

Afternoons of Solitude er et ekstremt nært og intimt portrett av den storslåtte Andrés Roca Rey, som dykker dypt ned i psykologien og estetikken til tyrefektingens kontroversielle vesen, gjort slik bare Albert Serra kan.

Svart hvitt bilde av to mennesker i en seng

Oceans are the Real Continents
Lørdag 12.10 – 21:00

Oceans Are The Real Continents er en fantastisk reise mellom det gamle og det moderne Cuba, fanget gjennom tre historier om drømmer, minner og den konstante frykten for å måtte adskilles.

Motorsyklister i en åker

The Landscape and the Fury
Lørdag 12.10 – 20:00 | Søndag 13.10 – 20:00

Et cinematisk essay som beveger seg elegant rundt i regionen ved den bosnisk-kroatiske grensen, hvor arrene etter krigen på 1990-tallet smelter sammen med skjebnene til dagens flyktninger. Resultatet er et portrett av et hjemsøkt landskap, men også et portrett av menneskelig motstandskraft og varme.

En vann foran litt berg, i vannet bader en gutt, på en stein sitter en jente

Eureka
Søndag 13.10 – 13:45

En gåtefullt fengslende film om urfolks opplevelser over hele Amerika, laget av Cannes-favoritten Lisandro Alonso. Med tre ganger Oscar-nominerte Viggo Mortensen i en av hovedrollene, er EUREKA en elegant brytning av historie og sted, og regnes som Alonsos «mest omfattende og ambisiøse film til dags dato».

En person iført en oransje maske med horn står i en døråpning av et murhus, omringet av høstblader og en tett hekk.

Realm of Satan
Søndag 13.10 – 17:45

Realm of Satan er en rituell filmatisk utforskning som lokker seeren inn i en mytisk verden av magi, mysterier og misantropi. Et gledelig og sjeldent innblikk i dagliglivet som del av Church of Satan.

En kjempestor blå bølge fyller bildet, med mye sjøsprøyt. Tittelen Aguarela står midt i bildet.

Aquarela
Søndag 13.10 – 17:30

During a stay on the Baltic coast, Victor Kossakovsky noticed how water changes from hour to hour with new colors, movements and energy. Aquarela is his attempt to capture all these different emotions, be they exquisite or unnerving.

En kollasj av bilder fra kortfilmene som vises i programmet

MIRAGE Shorts | Selection 3
Søndag 13.10 – 19:15

Who Loves the Sun av Arshia Shakiba
Levitations av Dalia Al Kury
Under Land av Sebastián Duque R.