Black History Month på Vega i oktober

Bilde av en kvinne som ser ned, ser ut til å være fra 60-70-tallet

I samarbeid med Black History Month Norway viser vi film hver søndag i oktober. Årets tema er «Frigjøring og fantasi».

Black History Month Norway (BHMN) jobber for å dokumentere og synliggjøre afrikansk og afrodiasporisk kunst og kulturarv i Norge. I 2024 retter BHMN søkelyset mot afrikansk og afrodiasporisk historie som er samlet i norske kilder. Dette for å bidra til økt interesse for afrikansk og afrodiasporisk historie. Prosjektet BHMN ble startet av kommunikasjonsrådgiver Ida Evita de Leon for første gang i Oslo i 2019 i regi av Organisasjonen mot offentlig diskriminering.

​​

I oktober inviterer Black History Month Norway deg til å feire temaet «Frigjøring og fantasi». Temaet, dypt forankret i de mangfoldige opplevelsene av svarte kollektive bevegelser og personlige uttrykk for frihet, blir en linse for å undersøke kompleksiteten av frigjøring. Med utgangspunkt i vår rike arv, kreativitet og overlevelsesstrategier, har våre befolkninger historisk sett vært rom der alternative virkeligheter både er forestilt og krevd. Gjennom arrangementene våre vil vi utforske hvordan ideene om frigjøring og fantasi former vår forståelse av fortid, nåtid og fremtid.



PROGRAM OKTOBER 2024

Svarte arkiv og «minnevoktere»: Ericka Huggins og Lisbet Tellefsen (US)

Portretter av Ericka Huggins og Lisbeth Tellefsen

6.okt 13:00 // LES MER OG HENT BILLETT
Gjør vi nok for å dokumentere, samle og arkivere livet, erfaringene og historien til befolkninger som har opprinnelse fra Afrika, også kalt den «afrikanske diasporaen»? Møt Ericka Huggins og Lisbet Tellefsen, to «minnevoktere» som dokumenterer prosesser for svart frigjøring. De kaster lys over kvinner fra det ikoniske Black Panther Party. Samtalen er gratis, men det må hentes ut billett.

The Black Power Mixtape: 1967-1975

En kvinne med stort hår

6. okt 15:30 // LES MER OG KJØP BILLETT
For three decades, the film canisters sat undisturbed in a cellar beneath the Swedish National Broadcasting Company. Inside was roll after roll of startlingly fresh and candid 16mm footage shot in the 1960s and 1970s in the United States, all focused on the anti-war and Black Power movements. When filmmaker Goran Hugo Olsson discovered the footage, he decided he had a responsibility to shepherd this glimpse of history into the world.

The Night Still Smell of Gunpowder

I mørk skumring på bakken i skogen blandt visne blader ligger et fotografi i sort/hvitt av et brudepar

13. okt 21:00 // LES MER OG KJØP BILLETT
I denne fengslende og hypnotiske filmen satt i Mosambik, legger en ung regissør ut på en reise til bestemors landsby for å avdekke og bevare bestemorens falmende minner om den lange og voldelige borgerkrigen.

Visningen er et samarbeid med MIRAGE.

BHMN: Kortfilmer

20. okt 13:00 // MER INFO KOMMER

Dahomey

En mann ser på en statue

27. okt 13:00 // LES MER OG KJØP BILLETT
Mati Diops hypnotiserende Gullbjørn-vinner er visuell og tankevekkende dokumentar av ypperste klasse om kolonialisme og undertrykkelse, men også om fremtidsoptimisme og nasjonal stolthet.