Dahomey
I samarbeid med HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival setter Vega opp et par visninger av Mati Diops Dahomey, som vant Gullbjørnen under årets filmfestival i Berlin.
November 2021, Benin. 26 kulturgjenstander returneres fra et fransk museum, og setter i gang en debatt om hva denne handlingen innebærer. Er det en begynnelse, symbolpolitikk eller en fornærmelse?
I dagens Benin lå det i over 250 år et kongerike med navn Dahomey. Riket var sentralt i den transatlantiske slavehandelen, og kongen hadde en egen kvinnehær, som blant annet inspirerte actionfilmen The Woman King. Flere av de flotteste kunstgjenstandene fra riket ble plyndret, og 26 av dem havnet på Musée du Quai Branly i Paris. Den prisvinnende regissøren Mati Diop følger gjenstandenes ferd tilbake til Benin på en suggererende og nærmest hypnotisk måte. Med sin særegne og visuelt imponerende filmskapning er det nærmest som om gjenstandene vekkes til live og forteller historien om hundrevis av år med kolonialisme og undertrykkelse.
«Dahomey is a striking, stirring example of the poetry that can result when the dead and the dispossessed speak to and through the living.»
– Jessica Kiang, Variety –
Mati Diop (f. 1982) er en fransk-senegalesisk regissør og skuespiller. For sin film Atlantics, vant hun Grand Prix-prisen i Cannes i 2019, og for Dahomey mottok hun selveste Gullbjørnen under årets filmfestival i Berlin.
//Omtale fra Film fra Sør
- Spilletid
- 1 t. 8 min.
- Språk
- Fransk, Engelsk
- Regi
- Mati Diop
- Medvirkende
- Gildas Adannou, Habib Ahandessi, Joséa Guedje
- Foto
- Joséphine Drouin-Viallard
- Manus
- Mati Diop
- Nasjonalitet
- Frankrike, Senegal
- Produksjonsår
- 2024
- Aldersgrense med begrunnelse
- Tillatt for alle