Tysklandsstudentene og den sorte pedagogikk
Filmskaper og forfatter Elsa Kvamme inviterer i samarbeid med Vega Scene til en film- og samtaleserie under overskriften Tysklandsstudentene og den sorte pedagogikk.
I disse dager markerer Universitetet i Oslo og Den norske Buchenwaldforeningen, i samarbeid med Holocaustsentret, at det er 80 år siden den store student-arrestasjonen.
Den 30. november 1943 ble Universitetet i Oslo lukket og alle studentene skulle arresteres. Mange kom seg unna, men 644 ble sendt som fanger til Tyskland for å omskoleres til å bli en ny SS-elite. Et eksperiment som viste seg å være svært mislykket, og som utløste noen av 2. verdenskrigs merkeligste episoder og kulturkollisjoner. Men for studentfangene medførte det også halvannet år i konstant livsfare, da nazi-Tyskland brøt sammen og døden truet på alle kanter.
I dette filmprogrammet, og i boken «Tilbake til Buchenwald», belyser Elsa Kvamme hva som skjedde da studentene fikk nærkontakt med nazismens kjerne. Hva gjorde at så mange av dem tross alt overlevde; på hvilke måter brukte de sin akademiske kunnskap og demokratiets spilleregler til å motstå rase-ideologien og hvordan har deres erfaringer påvirket dem siden? Og ikke minst: betydningen av humor, etikk og kultur i ekstreme situasjoner.
PROGRAM:
LØRDAG 2.DESEMBER
Kl. 13:00
Filmvisning av Tysklandsstudenter (1997) med innleder Thor Abrahamsen.
Denne dokumentaren, som er i to deler, følger noen av studentveteranene tilbake til SS-leiren i Cernay og KZ Buchenwald, og ble laget mens mange fortsatt levde. Med innledning av Thor Abrahamsen, seniorrådgiver i Equinor og etterkommer av rektor Theodor Abrahamsen, som beholdt kontakten med tidligere russiske Buchenwald-fanger.
Kl. 15:30
Filmvisning av Det hvite båndet (2009) av Michael Haneke, men innledning av Helge Jordheim.
«En tysk barnefortelling» er filmens ironiske undertittel. Mystiske hendelser skjer i en liten østerriksk landsby rett før første verdenskrig. Dette aktiverer landsbyens sorte pedagogikk, men kan også tolkes som formingen av «en nazistisk personlighetstype». Med innledning av Helge Jordheim, professor i Kulturhistorie ved UiO, med fokus på tysk kultur, litteratur og tenkning.
SØNDAG 3.DESEMBER
KL 13.00
Filmvisning av Legenes krig (2011) med introduksjon fra Dag Berild.
Slutten på naziregimet var også slutten på det største raseeksperimentet i menneskenes historie. Hvordan kunne leger og veterinærer bli blant premissgiverne for den nazistiske rasepolitikken? Med innledning ved Dag Berild, professor i infeksjonssykdommer og spesialist på antibiotika resistens; etterkommer av tysklandsstudenten og lege Oddvar Berild.
Kl. 15:00
Filmvisning av Naken blant ulver (1963) av Frank Beyer, men innledning av Elin Nesje Vestli.
En filmklassiker fra Øst-Tyskland, basert på Buchenwald-overlevende Bruno Apitz´ roman. Dette er en klassisk «storfilm» om motstandsbevegelsen i leiren og konfliktene som oppstår når noen vil redde en liten jødisk gutt fra deportasjon, rett før frigjøringen. Med innledning av Elin Nesje Vestli, professor i tyskspråklig litteratur og kulturkunnskap ved Høgskolen i Østfold.