BJØRNENE av Fredrik Høyer

program bjørnene

Velkommen til BJØRNENE av Fredrik Høyer.

Kjære publikum,

Fredrik Høyer er en kunstner som på mange måter bryter med forventningen om hva en fortelling fra en scene kan være. Forestillingen som dere skal se i kveld, undersøker og undrer seg over hvem vi er akkurat nå, gjennom en rekke sterke og morsomme episoder der ord og tanker bryter med hverandre. Ensemblet og det kunstneriske teamet bygger opp sin egen logikk, åpner opp, og skaper et refleksjonsrom som det er godt å være i.

Vi er stolte av å kunne presentere aktuell, norsk dramatikk for dere. Her er en forestilling som forsøker å bygge felleskap i en fragmentert samtid, hvor fellesskapet hele tiden utfordres.

Velkommen i teatret og velkommen til BJØRNENE.

God fornøyelse!
Katinka Rydin Berge & Hege Aga Edelsteen, Kunstnerisk ledelse Vega Teater

Fredrik Høyer om BJØRNENE

Bjørnene gruppe

«Bjørnene er en veldig personlig tekst, som betyr veldig mye for meg.»
- Fredrik Høyer

Fredrik Høyer skrev BJØRNENE i 2015. En tid preget av alvorstunge samfunnsdebatter og en verden som bokstavelig talt var i bevegelse. BJØRNENE kan beskrives som Høyers forsøk på å forstå seg selv og samfunnet i en krise.

«Det handler om en selvforståelse i et debattklima, som jeg oppfatta som stadig mer polariserende. Et språklig klima hvor jeg følte at det var vanskelig å forstå situasjonen basert hvordan vi snakket om det, og hvordan jeg oppfattet samtalen vi hadde.»

BJØRNENE er det man kaller en polyvokal tekst, altså en flerstemmig tekst. Den handler ikke bare om jegets posisjon ut mot verden, men koret av alle stemmer. «En tekst hvor jeg vil tro på at alle disse stemmene er gyldige og har noe å bidra med i totalitet av en debatt. En undersøkelse av hva dette betyr for meg.»

På mange måter kan man si at det dere skal oppleve på scenen i dag handler om det man ikke kan sette ord på. «Og det er derfor det handler om bjørner», sier Fredrik Høyer selv. «For bjørnen er slags symbol på det folkloriske, underbevisste, der hvor eventyrene bor. Det instinktive og litt ukjente inni oss,» legger han til.

Høyer har også komponert musikken til forestillingen.

Tekst og musikk: Fredrik Høyer

FREDRIK HØYER er en norsk poet, dramatiker, artist og scenekunstner som har tatt plass på norske hovedscener de siste årene med prosjekter som blant annet Grønlandssutraen på Nationaltheatret og Indigo Englehår og I-Vi på Brageteatret. Han er også en halvdel av artistduoen Bendik Baksaas + Fredrik Høyer. Med sine ord i offentlige rom og satiriske skråblikk, har Fredrik Høyer markert seg som en markant ung stemme i norsk kunstliv. Høyer har skrevet manus og laget musikken til forestillingen.

Hør intervjuet med Høyer HER.

Kostymer og scenografi

Forestillingsbilde. Fem personer ligger en strikket sakkosekk i strikkede bjørnekostymer i forskjellige farger.

«Jeg tenker at som designer, er det mitt ansvar å finne gode bærekraftige alternativ til produksjon av kostymer.» - Julia Wilde, kostyme og scenografi.

Både kostymene og scenografien på BJØRNENE er et null-søppel-prosjekt, hvor alt stoffet er laget av designer Julia Wilde selv. Det eneste som er kjøpt ferdig er garnet.

Kostyme

Det gjennomgående uttrykket minner ved første øyekast om en typisk tradisjonell norsk strikkegenser, men studerer man det litt nærmere oppdager man at det er en mønstervri. Lus og snøkrystaller er byttet ut med bjørnedyr i forskjellige varianter.
I kostymene og scenografien finner du faktisk garnrester som stammer helt tilbake til Wildes egen barndom. «Jeg husker faktisk at jeg har gjort mine aller første forsøk på å strikke med dette garnet!», forteller hun i en artikkel på KHIO sine nettsider.

Kostymer: Julia Wilde

JULIA WILDE er utdannet Dipl. Designer for masker, spesialeffekter og parykker ved Kunstuniversitetet i Dresden, Tyskland. Nå studerer hun Kles-og kostymedesign på Kunsthøgskolen i Oslo. Scenografi og kostymer på BJØRNENE er en del av hennes utdannelse på KHIO.
De siste 14 årene har hun bl. annet vært ansatt som Maskør og Parykkmaker på Den Norske Opera og Ballett m.m.


Se intervjuet med Julia Wilde HER

Kunstnerisk team

Forestillingen er skapt i en kollektiv prosess mellom ensemble og kunstnerisk team, er produsert av Vega Teater, og springer ut av vårt faste scenekunstprosjekt, De Ultimate.

Ensemble og kunstnerisk team: Numa Edema Norderhaug, Line Heie Hallem, Sebastian Skytterud Myers, Vilde Johannessen, Julia Wilde (scenografi/kostyme), Tobias Leira (lysdesign/ensemble), Suzanne Øfjord (inspisient/ensemble), Emil Høgset (videodesign), Fredrik Høyer (tekst og musikk).


Vilde Johannessen

VILDE JOHANNESSEN er utdannet skuespiller fra Nord universitet i 2017. Hun etablerte teaterkompaniet Feil Teater i 2015 og er i dag en av de kunstneriske lederne for kompaniet. Ved siden av å jobbe som skuespiller for blant annet Vega Scene, Teater Ibsen, Brageteatret og Teater Innlandet har hun regissert, skrevet og produsert en rekke forestillinger for Feil Teater. I 2021 og 2022 mottok hun Statens arbeidsstipend for nyutdannede kunstnere.

Sebastian Skotterud Myers

SEBASTIAN SKYTTERUD MYERS er utdannet skuespiller ved Nord universitet (tidligere HiNT). Han har vært ansatt ved bl.a. Riksteatret, Teater Innlandet og Turnéteatret i Trøndelag. I tillegg er han en av tre kunstneriske ledere for Feil Teater, der han har utviklet og medvirket i en rekke teaterproduksjoner siden kompaniets oppstart i 2015. Myers har vært ansatt som skuespiller ved Vega Scene siden januar 2020.

Numa Edema Norderhaug

NUMA EDEMA NORDERHAUG er musiker, sanger og skuespiller.
Han har tidligere medvirket i forestillingene Alt vi ikke sier (Unge Viken Teater, 2021), HiddenScars (Caféteatret, 2022), Farvann (Nationaltheatret/Vega Scene, 2020) og Jungelen (Oslo Nye Teater/Tigerstadsteatret, 2022).
TV, i utvalg: Helium (NRK/Fabelakiv, 2019), Blodtur (Netflix, 2020), Wisting (Cinenord, 2021), Kø (NRK/Concorde TV, 2021), Kristiania Magiske Tivoliteater (NRK/Monster, 2021), Side om side (NRK, 2022) og Blodsbrødre (TV2, 2022).

Line Heie Hallem

LINE HEIE HALLEM har sin utdanning Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har jobbet som freelanceskuespiller i over 15 år. De siste årene har hun spilt store roller ved blandt annet Teatert Vårt i Molde, deWangen produksjoner, Nordland Teater og Teater Innlandet. Hun har også vært ansatt ved Theatre Junge Generation i Tyskland og spilt i New York med Robert Willsons «Peer Gynt». I 2017 spilte Hallem piloten i forestillingen «Rekyl» og var nominert til Heddapris for beste skuespiller, hun ble også nominert til Teaterkritikerprisen for samme rolle. Hallem har siden 2017 vært ansatt ved Vega Scene som skuespiller og regissør.

Tobias

TOBIAS LEIRA er utdannet i lysdesign ved Dramatiska Institutet i Stockholm, der han gikk ut i 2008.Siden den gang har arbeidet med lys for scenekunst på en rekke teatre i Norge og Sverige. Innen dans og musikk har hans samarbeid med ulike kunstnere resultert i forestillinger som har turnert i inn- og utland.

Suzanne

SUZANNE ØFJORD er inspisient og utøver. Hun har utdannelse fra på Den Internasjonale Teaterskolen Jacques Lecoq i Paris, samt Drama og teaterkommunikasjon fra OsloMet. Hun jobber freelance som inspisient og historieforteller. Er medstifter av fortellergruppen StorySquad, hvor hun har vært med å produsere og medvirke i flere forestillinger i både inn- og utland siden 2018.