Vega scene

Den ene synger, den andre ikke


Drama
2 t.
12 år

den ene synger, den andre ikke

FORESTILLINGERVega Ung Film presenterer: Den ene synger, den andre ikke

Gleden ved å være kvinne — tross alt.

Handlingen i Den ene synger, den andre ikke starter i Paris i 1962, mens det fremdeles var ulovlig å ta abort i Frankrike. 17 år gamle Pauline, som er i opposisjon til sin borgerlige familie, blir kastet ut hjemmefra etter å ha skaffet sin fem år eldre venninne Suzanne (som venter sitt tredje barn) penger til å dra til Sveits for å ta abort der. Men livene deres tar forskjellige retninger, og de møtes ikke igjen før ti år senere, under en pro-abort-demonstrasjon. I mellomtiden har Pauline, som nå kaller seg Pomme, blitt vokalist i Les Orchidées (regissøren, Varda har selv skrevet tekstene til gruppen) og dessuten forelsket seg i en iraner. Forholdet viser seg å bli langt fra problemfritt. Suzanne — hun som ikke synger — driver et familieplanleggingssenter i Sør-Frankrike.

Filmen har ingen egentlig story-line, men er mer en kollasj av episoder og anekdoter. Med varme og genuin affeksjon skildrer Varda vennskapet mellom to temmelig forskjellige kvinner som opplever smertefulle erfaringer med menn, kjærlighet, aborter og fødsler, men som begge etter hvert lykkes i å finne seg til rette i livet.

Varda insisterer på at Den ene synger, den andre ikke er en feministisk film, men paradoksalt nok var det nettopp feminister som kritiserte filmen. Enkelte beskyldte Varda for å være for optimistisk; for å ta for lett på de ømtålige politiske spørsmålene som filmen berører, og for å gjøre de to kvinnenes vei til selvrealisering for lett og friksjonsfri. Men Varda, som selv engasjerte seg i kvinners rettigheter lenge før det var snakk om en egentlig kvinnebevegelse, var for selvstendig og nyansert til å la seg føre med strømmen av hatsk uforsonlighet og ferdigproduserte meninger som syttitallets kvinnekamp delvis var skjemmet av. Varda var ikke interessert i en ren dramatisering av politiske ideer. Hun ønsket å lage en film om kvinner som “beveget seg fra mørket og inn i lyset”, en ærlig og vakker film som også viste de gode sidene ved det å være kvinne, og som kunne treffe et publikum utenfor den harde kjernen av radikale feminister. Det lyktes hun med.

Omtale hentet fra Cinemateket

----

VEGA UNG setter sammen med VEGA SCENE opp høstferieprogram for unge fra mandag 3. oktober til onsdag 5. oktober. Det blir teater og film! Tilbudet er for deg mellom 16-25 år og koster 25 kr for medlemskap i filmklubben og 25 kr for billett per visning. Teaterforestillingen er gratis for de første 30 som melder seg på. VEGA UNG er støttet av Bufdir.

Originaltittel L'une chante, l'autre pas

Regi Agnès Varda
Språk fransk
Produksjonår 1977

Skuespillere Thérèse Liotard Valérie Mairesse Ali Rafie Robert Dadiès

Sjanger Drama

Spilletid 2 t.

Nasjonalitet Frankrike

Aldersgrense med begrunnelse 12 år