Vega scene

De Humani Corporis Fabrica


Dokumentar
1 t. 55 min.

De Humani Corporis Fabrica

FORESTILLINGERDette er årets beste film fra filmfestivalen i Cannes! Bli med på en reise inn på et moderne fransk sykehus, inn på operasjonsbordet og videre inn i kroppen vår. Gjennom humor, frustrasjon og tristhet skildrer filmen det ekstraordinære lanskapet som er kroppen vår. Filmen lar oss oppleve og bli en del av moderne kirurgi, fem hundre år etter at kroppen ble åpnet for første gang for vitenskapens skyld.

De_humani_corporis_fabrica-697304746-large.jpg Den siste filmen av de banebrytende filmskaperene bak Leviathan og Caniba er ikke bare en enestående filmatisk fordypning i menneskekroppen, den avslører også hvor urovekkende intenst livet som lege og selve sykehusbygning i seg selv kan være, som en maskin for å holde folk friske og levende. De Humani Corporis Fabrica – oppkalt etter Andreas Vesalius’ renessansetekst om menneskelig anatomi – er den siste filmen av Sensory Ethnography Lab-duoen Verena Paravel og Lucien Castaing-Taylor. Filmet på flere sykehus i og rundt Paris med et spesialdesignet kamera som gjorde det mulig for filmskaperne å gjøre opptak inne i menneske-kroppen. Dette er en reise gjennom innvollene og tarmene, men også gjennom gangene og korridorene på de dystopiske sykehusene og til tider desillusjonerte menneskene som jobber der. Nesten som en virkelig versjon av Lars von Triers Riget.

Filmen observerer overbelastede kirurger og sykepleiere på jobb og på pauserommet, og omfavner skjønnhet og redsel – så vel som liv og død – på en måte som både er overveldende og nærmest kvelende, men også leken og humoristisk. Den konfronterer en virkelighet som mange av oss naturlig prøver på å unngå og ikke ønsker å forholde oss til. Denne filmen er det reneste eksemplet på hva filmkunsten kan evne; gi oss unike opplevelser og få oss til å se verden fra nye perspektiver (bokstavelig talt).

SPESIALVISNING fredag 14. oktober kl 18:00 - Introduksjon før visningen av en av landets fremste kirurger.

SPESIALVISNING søndag 16.oktober kl 17:30 - Truls Foss i samtale med regissørene Verena Paravel (Frankrike) og Lucien Casting-Taylor (Frankrike)
 

 

Originaltittel

Regi Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
Språk fransk
Produksjonår 2022

Skuespillere

Sjanger Dokumentar

Spilletid 1 t. 55 min.

Nasjonalitet Frankrike

Aldersgrense med begrunnelse