Vega scene

Bare skyer beveger stjernene
Bare skyer beveger stjernene

FORESTILLINGERMøt regissør Torun Lian i samtale om hennes filmer, bøker og teaterarbeid.

 

Torun Lian er en gudbenådet forteller både innen litteraturen, filmen og fjernsynet. Hennes debut på det store lerretet er et norsk familiedrama av beste sort. Hovedrollene spilles av Thea Sofie Rusten, Jan Tore Kristoffersen, Andrine Sæther, Anneke von der Lippe og Jørgen Langhelle. Utsøkt foto ved Svein Krøvel og musikk fra Jørn Christensen.    

Filmen fikk svært god mottagelse hos kritikerne da den kom. Den vant Amanda for beste norske film og ble nominert i tre andre kategorier.  Filmen har vunnet hele 9 priser på forskjellige filmfestivaler rundt om i verden, blant annet hovedprisene ved de nordiske filmfestivalene i Lübeck og Rouen.  

---

90-tallet! Tiåret som ligger mellom norsk films gryende internasjonale gjennombrudd på 80-tallet og det oppblomstrende 2000-tallet, hvor et nytt filmfond, en ny filmskole og nye, unge filmarbeidere gjorde sitt inntog, er en spennende periode verdt et dypdykk.

Støtteordningene til både spillefilm og kortfilm ble lagt om, det kom en ny generasjon regissører og produsenter og norske filmer fikk internasjonal oppmerksomhet på ledende festivaler, som Berlin og Cannes. 

Gjennom en rekke filmpresentasjoner og intervjuer høsten 2022 fortsetter vi å se nærmere på dette tiåret på Vega Scene. Vi har engasjert redaktør Jan Erik Holst til dette programmet. Han har lang erfaring som filmkritiker, foreleser og formidler, blant annet gjennom sitt arbeid som direktør i Norsk filminstitutt 1988 – 2014. Holst har befattet seg med 90-tallet i den senere tid og skal presentere tiåret og denne serien i filmtidsskriftet Z i løpet av neste år. 

På alle visningene finner du en Pop-Up bokhandel med ny norsk film-litteratur på Vega Scene. Les mer om filmserien HER.

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid

Nasjonalitet Norge

Aldersgrense med begrunnelse