Vega scene

Thranes Metode
Thranes metode

FORESTILLINGERUnni Straume er poeten i nittitallets filmverden. Møt henne i samtale før visningen.

Gjennom flere eksperimentelle og uttrykksfulle filmer satte hun en standard for den ikke-realistiske filmstilen i dette ti-året. Thranes metode er basert på Øystein Lønns novelle av samme navn, som fikk Brageprisen og Kritikerprisen 1993. I 1999 ble filmen vist under «New Directors, New Films» i New York City, noe som førte til at den ble innkjøpt av Museum of Modern Art. De hadde fra før kun Ni liv (1957) og Veiviseren (1987) i sine norske samlinger.  

Hovedrollene spilles av Bjørn Sundquist og Petronella Barker. Fotografen Harald Paalgard rammer inn fortellingen med utsøkte bilder med Charlie Mingus på lydsporet.    

---

90-tallet! Tiåret som ligger mellom norsk films gryende internasjonale gjennombrudd på 80-tallet og det oppblomstrende 2000-tallet, hvor et nytt filmfond, en ny filmskole og nye, unge filmarbeidere gjorde sitt inntog, er en spennende periode verdt et dypdykk.

Støtteordningene til både spillefilm og kortfilm ble lagt om, det kom en ny generasjon regissører og produsenter og norske filmer fikk internasjonal oppmerksomhet på ledende festivaler, som Berlin og Cannes. 

Gjennom en rekke filmpresentasjoner og intervjuer høsten 2022 fortsetter vi å se nærmere på dette tiåret på Vega Scene. Vi har engasjert redaktør Jan Erik Holst til dette programmet. Han har lang erfaring som filmkritiker, foreleser og formidler, blant annet gjennom sitt arbeid som direktør i Norsk filminstitutt 1988 – 2014. Holst har befattet seg med 90-tallet i den senere tid og skal presentere tiåret og denne serien i filmtidsskriftet Z i løpet av neste år. 

På alle visningene finner du en Pop-Up bokhandel med ny norsk film-litteratur på Vega Scene. Les mer om filmserien HER.

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid

Nasjonalitet Norge

Aldersgrense med begrunnelse