Vega scene

Budbringeren
BUDBRINGEREN

FORESTILLINGERMøt regissør Pål Sletaune i samtale om hans uttrykksfulle og tilnærmet surrealistiske filmunivers som med Budbringeren ble hyllet under i Kritikeruken i Cannes.

 

Etter flere markante kortfilmer debuterte regissøren med denne absurde og surrealistiske komedien som tok Norge og internasjonale festivaler med storm. På Amanda-prisutdelingen i 1997 fikk både hovedrolleinnehaver Robert Skjærstad og birolleinnehaver Eli Anne Linnestad pris for beste skuespiller, og filmen i seg selv fikk prisen for beste film. Sletaune skrev manus i samarbeid med Jonny Hallberg og Kjell Vassdal stod bak kameraet. Filmmusikk ved Joachim Holbek.

---

90-tallet! Tiåret som ligger mellom norsk films gryende internasjonale gjennombrudd på 80-tallet og det oppblomstrende 2000-tallet, hvor et nytt filmfond, en ny filmskole og nye, unge filmarbeidere gjorde sitt inntog, er en spennende periode verdt et dypdykk.

Støtteordningene til både spillefilm og kortfilm ble lagt om, det kom en ny generasjon regissører og produsenter og norske filmer fikk internasjonal oppmerksomhet på ledende festivaler, som Berlin og Cannes. 

Gjennom en rekke filmpresentasjoner og intervjuer høsten 2022 fortsetter vi å se nærmere på dette tiåret på Vega Scene. Vi har engasjert redaktør Jan Erik Holst til dette programmet. Han har lang erfaring som filmkritiker, foreleser og formidler, blant annet gjennom sitt arbeid som direktør i Norsk filminstitutt 1988 – 2014. Holst har befattet seg med 90-tallet i den senere tid og skal presentere tiåret og denne serien i filmtidsskriftet Z i løpet av neste år. 

På alle visningene finner du en Pop-Up bokhandel med ny norsk film-litteratur på Vega Scene. Les mer om filmserien HER.

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid

Nasjonalitet Norge

Aldersgrense med begrunnelse