Vega scene

Samlerne og jeg


Dokumentar

Samlerne-og-jeg

FORESTILLINGERTorsdag 13. oktober kl. 20.00 – foredrag om Agnès Varda ved Hege Jaer før filmen

Et personlig portrett av dem som lever av det vi andre kaster. 

Agnès Varda døde i 2019, og etterlot seg da en utrolig rik filmografi. Allerede i debuten La Pointe-Courte i 1954, viste hun en vilje til å forene perspektiver eller blande kategorier, noe som kom til å gå som en rød tråd gjennom karrieren hennes. Hun vekslet mellom fiksjonsfilm og dokumentarfilm, i spillefilmene inkorporerte hun dokumentariske elementer og i de mest personlige dokumentarene trakk hun linjer til store politiske og sosiale tema (krig, fattigdom, abortkamp, kvinnefrigjøring og så videre). Med sin fotografbakgrunn var hun også opptatt av å la stillbildet og det levende bildet møtes. Men uansett form, utmerket alle filmene seg med Vardas lekenhet, observasjonsevne og konseptuelle kraft. 

Samlerne og jeg er både en dagbok og et essay, personlig og politisk på samme tid, en underholdende men dypt reflekterende film gjennomsyret av Vardas egen eksentriske humor og entusiasme. 

Vi følger Varda på en reise rundt i Frankrike, der hun i selskap med et lite DV-kamera drar omkring i Frankrike for å spore opp og dokumentere en alternativ kultur. Denne kulturen består av samlere, folk som finkjemmer velferdssamfunnets bakevjer for å redde ting kastet av andre, ting som fremdeles kan brukes. Noen gjør det fordi det er gøy, andre gjør det av nød, noen gjør det i sinne, andre gjør det på djevelskap.

----

Mens lokalene til Cinemateket i Oslo pusses opp og de holder stengt, vil de ha program på andre arenaer. Her på Vega Scene blir det ukentlige visninger, hovedsakelig på torsdager og søndager. Programmet vil bestå av enkelttitler fra filmhistorien og noen smakebiter på faste cinematek-konsept. Flere av filmene vises med innledninger og filmhistoriske foredrag.

Originaltittel Les Glaneurs et la Glaneuse

Regi Agnès Varda
Språk Fransk
Produksjonår 2000

Skuespillere Bodan Litnanski Agnès Varda Francois Wertheimer

Sjanger Dokumentar

Spilletid

Nasjonalitet Frankrike

Aldersgrense med begrunnelse