Vega scene

Y-blokka - Hva var det vi mistet?
Y-blokka - Hva var det vi mistet?

FORESTILLINGERY-blokka ble revet på tross av protester og demonstrasjoner. Hva var det egentlig vi mistet og hva er det som gjør at vi bevarer noe men ikke noe annet?

I samarbeid med Oslo Dokumentarkino viser Vega Scene to filmer av Birgitte Sigmundstad som begge både viser oss Y-blokkas arkitektur og reflekterer over hva den var og hva vi har mistet. 

"Solace" (trøst) er en film om bygg og en film om tid. Det er en film om å finne trøst i historier og bygningene som er bærere av disse, Filmen har sitt utgangspunkt i Y-blokka i regjeringskvartalet som under store protester ble revet. Det symbolske bygget med Picasso på veggen har stått som et symbol på det demokratiske Norge og kreftene som forsøkte å ramme dette, men Y-blokka er også bærer av en fortelling om den visjonære arkitekten Erling Viksjø og kunstnerne han arbeidet med. Men filmen dveler ikke bare ved dette bygget og dets endelikt. Heller drar vi ut for å se noen andre bygg som en gang var utrydningstruet. Nå står stavkirkene der og forteller oss at et bygg alltid er mer enn bare et bygg.

"Hammersborg - Protecting the bygone Future" er basert på en tekst av Kjetil A. Jakobsen og filmet i regjeringskvartalet i Oslo. Filmen forteller historien om Høyblokka og Y-blokka – om arkitekt Erling Viksjøs visjoner og om kunsten laget av Picasso, Inger Sitter, Carl Nesjar og andre som er integrert i bygget. Historien om bygningene er også historien om den optimistiske periode i Norge da byggene ble reist, ødeleggelsene den 22. juli 2011 og den uvisse skjebnen byggene nå møter 

Solace_plakat.jpg 

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid

Nasjonalitet Norge

Aldersgrense med begrunnelse