Vega scene

Kopfkino


Eksperimentell / Drama
1 t. 15 min.

Jack presenterer: Kopfkino

FORESTILLINGERJACK PRESENTERER #3: KOPFKINO

Grensen mellom seksuell nytelse og krenkelse kan være uklar, så er marginen mellom iscenesettelser og realitet. Dette er forhold som berøres i Lene Bergs film «Kopfkino», hvor vi møter åtte kvinner som jobber, eller har jobbet, som sexarbeidere på ulike måter. Bergs film utfordrer vår forståelse av sexarbeid så vel som fantasi, seksualitet og penger. I tredje utgave av Jack presenterer inviterer vi til filmvisning, etterfulgt av en samtale om maktforhold, sex og film med Lene Berg, kjønnsforsker Wencke Mühleisen og daglig leder for PION – Sexarbeidernes interesseorganisasjon i Norge, Astrid Renland.

OM FILMEN:
«Kopfkino» er en spillefilm av Lene Berg, som viser åtte kvinner bak et bord som deler sine erfaringer fra å tjene penger på å yte seksuelle tjenester i vid forstand. Filmen ble filmet over to dager i Berlin, og samler en gruppe kvinner, som alle foruten én som er skuespiller, lever av å på forskjellige måter tilfredsstille sine klienters seksuelle fantasier som dominatrixer eller slaver. Over et iscenesatt måltid forteller kvinnene historier fra eget yrkesliv og diskuterer sine erfaringer. Dette tvinger i sin tur frem spørsmål om forholdet mellom tabuer, nedarvete hierarkier, kjønnsroller og historisk erfaring på den ene siden og seksuelle fantasier og nytelse på den andre. I Bergs film flettes historier og faktiske hendelser sammen til en virkelighet bestående av både harde fakta og illusjoner, fiksjoner og fantasier.

OM JACK PRESENTERER:
Jack presenterer er en månedlig visningsrekke på Vega Scene i regi av distribusjonsselskapet Jack, der målet er å løfte fram uttrykk i skjæringspunktet mellom kunst og film. Jack presenterer er programmert og kuratert av kurator Una Mathiesen Gjerde, i samarbeid med Filmbyrået Jacks programråd bestående av Knut Åsdam, Mariken Halle, Guro Bruusgaard og Marin Håskjold. Serien er realisert med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet.

OM DELTAGERNE

Lene Berg er filmregissør og billedkunstner, og har base i Berlin og Oslo. Hun studerte film ved Dramatiska Institutet i Stockholm og har regissert fire spillefilmer, i tillegg til en rekke videoverk og kortfilmer. Bergs siste produksjon, den selvbiografiske filmen «False Belief», hadde premiere på Berlin International Film Festival i 2019, og be nominert til Amnestys pris og en Teddy Award. Hun representerte Norge på den 55. Veneziabiennalen med filmen «Dirty Young Loose». I 2022 er Lene Berg årets festspillkunstner under Festspillene i Bergen.

Wencke Mühleisen er kjønnsforsker, forfatter og tidligere performancekunstner. Hun er utdannet medieviter og har i hovedsak jobbet med skeiv teori og studier av kjønn og seksualitet i medier og populærkultur. I 2011 debuterte Mühleisen som skjønnlitterær forfatter med den biografisk inspirerte boken «Jeg skulle ha løftet deg varsomt over», siden dette har hun utgitt ytterligere tre romaner «Kanskje det ennå finnes en åpen plass i verden» (2015), «All gjeldende fornuft» (2017) og «Redd deg selv, lille hjerte» (2020).

Astrid Renland er kriminolog og har siden begynnelsen av 2000-tallet driftet PION – Sexarbeidernes interesseorganisasjon i Norge, der hun i tillegg til å ha det administrative ansvaret for organisasjonens prosjekter og drift er redaktør for tidsskriftet Albertine.

Originaltittel Kopfkino

Regi Lene Berg
Språk tysk
Produksjonår 2013

Skuespillere Amy Lady K

Sjanger Eksperimentell / Drama

Spilletid 1 t. 15 min.

Nasjonalitet Norge

Aldersgrense med begrunnelse