Vega scene

JO BLANK


FORESTILLINGER

Jo Blank er et marginalisert menneske. Hun passer ikke inn i dagens samfunn, hun lever i utkanten og på siden av det.

Dette er hennes rant. Mot det kvinnelige, mot tilpasning, det normative og hvordan alle dømmes etter utseende.

Hun kan ikke fordra innsnevringen i kjønnsrollene, og sloss mot dem med dødsforakt og selvforakt. Samfunnets språk, tenkning og blikk synes likevel å krype inn i hovedpersonen, noe publikum synes å kjenne seg igjen i.

Monologen Jo Blank er skrevet av Ellisiv Lindkvist, spilles av Anitta Suikkari og iscenesettes av Mette Brantzeg. Etter urpremieren skrev pressen:
«..Både Brantzeg og Suikkari er voksne kvinner som har levd lange kunstnerliv, og det skal godt gjøres at de ikke har med seg erfaringer som kretser rundt kroppspress, kvinnekamp, makt og fokus på utseende og nettopp, det vakre, fra innsida av teateret. Lindkvist skal ha honnør for å berøre et tema som etter mi mening er alt for lite kunstnerisk behandla…»
(Therese Bakkevoll, Norsk Shakespeare tidsskrift.)

«Det ble en gripende, tragisk og ikke minst morsom teateropplevelse på Rådstua Teaterhus …. Anitta Suikkari, som med sitt særegne uttrykk evner å gi nyanse, troverdighet og dybde til Jo Blank karakteren.»
( Facebookinnlegg av Bernt Bjørn etter premieren).

-----


Forsnakk 13. oktober 18:00

undefinedI forkant av forestillingen blir det samtale mellom kjønnsforsker Wenche Mühleisen og dramatiker Ellisiv Lindkvist omkring kjønnsroller. Er de kulturelt, etnisk eller arvelig betinget? Er kroppen grunnlaget for kjønn, eller er kjønn en sosial norm. Hva er det å være «kvinne»?

Forsnakken er gratis og finner sted i Vega Snackbar.


-----

Dramatiker: Ellisiv Lindkvist
Regi: Mette Brantzeg
Skuespiller: Anitta Suikkari
Teknikk og lysdesign: Maria Therese Oskal
Konsulent Lyd/musikk: Roger Ludvigsen

I samarbeid med Vårscenefest, Vega Scene og Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš.

Støttet av Dramatikkens Hus, Norsk Kulturråd, Fritt Ord, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende Kunstnere, Fond for Frilanser-NSF og Rådstua Teaterhus.