Vega scene

Crash


Erotikk / Drama / Thriller
1 t. 41 min.
18 år

Skjermbilde 2022-04-26 kl. 12.25.07.png

FORESTILLINGERDavid Cronenbergs kontroversielle filmklassiker Crash (1996) ble en sensasjon i Cannes for 26 år siden, og filmens sjokkerende innhold skapte stor debatt her i Norge. Crash ble etter hvert nektet kinovisning i Oslo og andre norske byer. Motstanderne omtalte den som «provoserende, vond og pervertert» og «en ren pornofilm», mens fansen hyllet den. Crash ble raskt en kultfilm på video, og nå returnerer endelig David Cronenbergs klassiker til norske kinoer og cinematek, i nyrestaurert utgave.

I Oslo betyr det at Crash omsider får sin kinopremiere, 26 år forsinket, og på Vega Scene vises filmen første gang lørdag 7. mai kl. 20.00, med tilhørende panelsamtale. Montages-redaktør Karsten Meinich er ordstyrer for en diskusjon om Crash og sensuren filmen ble utsatt for, med fokus på Cronenbergs «body horror»-estetikk, og den tematiske utforskningen av sex og kroppslig skade i det visuelle uttrykket. Panelet vil bestå av forfatter Hedda Robertsen, filmskaper Emilie Blichfeldt og Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen. Crash vises også flere ganger utover i mai på Vega, samt på Cinematekene i Bergen, Trondheim, Tromsø, Stavanger, Kristiansand og Lillehammer.

Filmtidsskriftet Montages har over lengre tid jobbet med et formidlingsprosjekt som vil fortelle historien om norsk kinokultur på 1990-tallet, effekten av et kommunalt kinomonopol og kontroversen rundt Crash, sett i lys av vår tids debatt om et stadig mer krevende ytringsklima, de mange rapportene om økt (selv)sensur blant kunstnere og hvordan en ny form for moralisme har preget kulturen nå på 2020-tallet. Dette ledet til at Montages også har grepet anledningen til å hente Crash tilbake til norske kinoer for et knippe spesialvisninger, med tilhørende samtaler om Cronenbergs estetikk, filmens grenseoverskridende innhold og konseptet om sensur – da og nå. 

I forbindelse med prosjektet har Montages også lansert en ny podcast-serie; Forbudt på kino og i første episode møter de Ingeborg Moræus Hanssen – filmsjef og kinodirektør ved Oslo kinematografer mellom 1980 og 2005 – til en omfangsrik samtale om alt fra «den andre filmen» og hennes nære forhold til publikum i hovedstaden, til enkelthendelser og regissører som gjorde særlig inntrykk på henne. Og ikke minst snakker vi om Cronenbergs Crash – som hun i 1996 nektet å sette opp i Oslo – og hvilke tanker Moræus Hanssen nå gjør seg om fortidens kontroverser, målt mot dagens ytringsklima.  Lytt med HER.


Crash (1996) er et av regissør David Cronenbergs mest vågale, kontroversielle og komplekse verk, og baserer seg på forfatter J.G. Ballards roman ved samme navn fra 1973. Filmen skildrer en gruppe mennesker som får seksuell tenning av ulike former for bilkrasj og alt som hører til (arrdannelser, proteser, deformerte kropper). I hovedrollene finner vi James Spader, Oscar-vinner Holly Hunter, Elias Koteas, Deborah Kara Unger, m.fl. Musikken er av Ringenes herre-komponist Howard Shore.

«David Cronenberg er en av de viktigste filmkunstneriske stilskaperne fra 1970-tallet frem til i dag,» sier Montages-redaktør Karsten Meinich. «Senest i Julia Ducournaus sensasjonelle Gullpalme-vinner Titane i 2021, var Crash den fremste referansen. Kontroversen rundt Cronenbergs kunst og sensuren av Crash i Norge er en interessant episode i vår film- og kinokultur, som vi forteller om i en serie podkastepisoder hos oss denne våren. I Montages tror vi denne etterlengtede Oslo-premieren for Crash vil vekke stor interesse. Filmen har ikke mistet noe av sin kraft, og vil fortsatt provosere og splitte publikum. Det viser at kinorommet fortsatt er en viktig og kraftfull arena for sterke kunstopplevelser,».

«Crash sprengte en grense inni meg,» sa Kristin Clemet i 1996 og ga filmen terningkast 1 til Arbeiderbladet, etter å ha sett den i Haugesund da hun var styreleder i Norske Kommunale Kinematografers Landsforbund. Daværende kinodirektør i Oslo, Ingeborg Moræus Hanssen, nektet å sette den opp. Debatten om sensur av grenseoverskridende film på kino raste allerede på 1990-tallet i norsk film- og kinokultur, og kulminerte med reaksjonene på Crash.

Filmen har lenge vært utilgjengelig, men er altså endelig blitt digitalt restaurert – og David Cronenberg presenterte selv Crashi 4K på filmfestivalen i Venezia i 2019, og uttalte at filmen aldri hadde sett bedre ut i en kinosal enn den gjør nå.

Nå kan publikum i hovedstaden endelig gjøre seg opp sin egen mening, og se Crash i kinomørket og på det store lerretet – som filmen var laget for.

Skjermbilde 2022-04-26 kl. 12.25.28.png

Originaltittel Crash

Regi David Cronenberg
Språk
Produksjonår 1995

Skuespillere James Spader Holly Hunter Elias Koteas Deborah Unger Rosanna Arquette

Sjanger Erotikk / Drama / Thriller

Spilletid 1 t. 41 min.

Nasjonalitet Canada

Aldersgrense med begrunnelse 18 år