Vega scene

Naked lunch
Cinemateket: Naked Lunch

FORESTILLINGERLenge antok man at Burroughs' Naked Lunch ikke lot seg filmatisere. Burroughs benyttet seg av en såkalt cut-up teknikk som går ut på å klippe en tekst i biter for så å sette bitene tilfeldig sammen igjen. Når han i tillegg lot alle hemninger fare og ga fantasien fritt spillerom ble resultatet mildt sagt surrealistisk.


David Cronenberg var strengt tatt blant de få som kunne tenkes å makte denne oppgaven, med filmer som Scanners, Videodrome og Fluen på samvittigheten. Han brukte da også flere år på finne løsningen.

Cronenberg forsøkte ikke å filme Naked Lunch direkte etter boken. I stedet laget han en film om boken, ved å ta utgangspunkt i selve skriveprosessen, som i både bok og film er et "sted" eller bevissthetstilstand kalt Interzone. Filmen bygger dels på Burroughs' tidligere roman The Exterminator, dels på Naked Lunch selvfølgelig, men også på Burroughs' eget liv. Handlingen er lagt til Marokko, som for beatpoetene var et eksotisk og fascinerende fristed for både det ene og det andre. Cronenberg har klart å gjenskape uvissheten, det makabre, surrealismen og doptilværelsen på en vellykket måte, om enn i en mildere form enn i romanen.

----

Mens lokalene til Cinemateket i Oslo pusses opp og de holder stengt, vil de ha program på andre arenaer. Her på Vega Scene blir det ukentlige visninger, hovedsakelig på torsdager og søndager. Programmet vil bestå av enkelttitler fra filmhistorien og noen smakebiter på faste cinematek-konsept. Flere av filmene vises med innledninger og filmhistoriske foredrag.

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid

Nasjonalitet Japan / Storbritannia / Canada

Aldersgrense med begrunnelse