Vega scene

El Topo


Drama / Eksperimentell / Western
2 t. 5 min.

Cinemateket: El Topo

FORESTILLINGERAlejandro Jodorowsky blir ofte sammenlignet med Fellini, Buñuel og Lynch, men sannheten er at ingen andre filmer ligner på hva han kan få til på sitt beste, og El Topo er uten tvil et av hans høydepunkter!


På visningen 2. juni blir det et foredrag med kurator fra Cinemateket, Kjell Runar Jenssen, før filmen.


Ut av ørkenheten kommer en hest med en sortkledd revolvermann, bak på hesten sitter et lite barn og klamrer seg til sin far. De stiger av og finner frem en teddybjørn og et innrammet portrett av barnets mor. I et overgangsrituale begraver de bamsen og bildet i den varme sanden før de igjen setter seg opp på hesten og forsvinner tilbake i ørkenen.

El Topo: Muldvarpen som lever i sine mørke ganger og lengter etter solen, men når han endelig finner den, blir han blendet. I Jodorowskys utgave finner vi ultravold og zen-buddhisme i en og samme scene, her tematiseres kroppens forgjengelighet og dens lyster, tankens makt og våpenets, frelseren og fristeren, kristendom og paganisme, egoismen og det ultimate offer. Jodorowky legger lag på lag med symboler, mening, metaforer og allusjoner. El Topo kan derfor ikke sees som en vanlig film med en lineær handling, selv om den drives fremover med klare mål. For hvert mål som nås avstedkommer radikale forandringer i hovedpersonen og nye veier åpner seg. I scener som varierer fra det nesten smertefullt vakre til det ubehagelig groteske og grusomme, men alltid kreative og visuelt dristige, følger vi El Topo på sin vei mot lyset.

Det er Jodorowsky selv som gestalter El Topo, han ellers er omgitt av en blanding av musikere og kunstnere, profesjonelle skuespillere (noen kjent fra Buñuels filmer) og rene amatører plukket opp fra gaten, gjerne handikappede, som til sammen utgjør et persongalleri som ordet fargerikt ikke dekker.

----

Mens lokalene til Cinemateket i Oslo pusses opp og de holder stengt, vil de ha program på andre arenaer. Her på Vega Scene blir det ukentlige visninger, hovedsakelig på torsdager og søndager. Programmet vil bestå av enkelttitler fra filmhistorien og noen smakebiter på faste cinematek-konsept. Flere av filmene vises med innledninger og filmhistoriske foredrag.

Originaltittel El Topo

Regi Alejandro Jodorowsky
Språk Spansk
Produksjonår 1970

Skuespillere Alejandro Jodorowsky Brontis Jodorowsky Mara Lorenzio David Silva Paula Romo Robert John Agustin Isunza Julien de Meriche

Sjanger Drama / Eksperimentell / Western

Spilletid 2 t. 5 min.

Nasjonalitet Mexico

Aldersgrense med begrunnelse