Vega scene

Walkabout1 t. 40 min.

Cinemateket: Walkabout

FORESTILLINGERSom et resultat av fryktelige hendelser havner en tenåringsjente og lillebroren hennes i den australske villmarken. Å ta seg til sivilisasjonen blir nærmest en uoverkommelig prøvelse, men heldigvis støter de på en aboriginsk gutt som bestemmer seg for å hjelpe dem.

Walkabout er et av Nicolas Roegs tidlige storverk, som sammen med Performance og The Man Who Fell to Earth ga ham kritikerros og fans over hele verden.

Den dramatiske historien i Walkabout er i stor grad ikledd et mytisk preg. Regissør Nicolas Roegs mål er å si noe om det moderne samfunnet og de verdiene det representerer. Særlig er Roeg opptatt av det moderne menneskes mangel på kontakt med sin egen natur. Sentralt i denne sammenhengen er seksualiteten. Men Roeg presser ikke sine ideer på tilskueren, de finnes først og fremst som undertekster til bildene og til selve fortellingen.

Et annet fremtredende trekk ved Walkabout er den ikke-kronologiske bruken av tid. Handlingen utspilles på flere tidsplan. Vi møter blant annet den unge jenta som voksen kvinne mens hun lager middag for sin glatte forretningsektemann, og i et plutselig flashback ser hun seg selv svømme fri og naken sammen med de andre barna i en kilde i ørkenen.

I rollen som den unge aboriginske gutten finner vi karismatiske David Gulpilil, som Nicolas Roeg møtte i Nordterritoriet under forarbeidet til Walkabout. Etter sigende hadde Roeg spurt folk hvem som var den beste danseren i området og absolutt alle mente at Gulpilil var den han lette etter. Rollen i filmen ble startskuddet på en lang karriere, og Gulpilil er nok den viktigste australske skuespilleren med urfolksbakgrunn. På 70-tallet spilte han i Storm Boy, Mad Dog Morgan (sammen med Dennis Hopper) og Peter Weirs The Last Wave, på 80-tallet dukker han opp i Crocodile Dundee, og han hadde også en rolle i Wim Wenders Til verdens ende. På 2000-tallet spilte han i suksessen The Rabbit-Proof Fence, men vel så viktig for ham ble Rolf de Heers The Tracker (2002), Ten Canoes (2006) og Charlie's Country (2013), som alle er skildringer av Gulpilils' land og kultur. De to var nære venner og i fjor, samme år som Gulpilil døde, kom de Heers dokumentar My Name is Gulpilil.

----

Mens lokalene til Cinemateket i Oslo pusses opp og de holder stengt, vil de ha program på andre arenaer. Her på Vega Scene blir det ukentlige visninger, hovedsakelig på torsdager og søndager. Programmet vil bestå av enkelttitler fra filmhistorien og noen smakebiter på faste cinematek-konsept. Flere av filmene vises med innledninger og filmhistoriske foredrag.

Originaltittel

Regi Nicolas Roeg
Språk engelsk/aborigini
Produksjonår 1971

Skuespillere Jenny Agutter Luc Roeg David Gulpilil John Meillon Robert McDarra

Sjanger

Spilletid 1 t. 40 min.

Nasjonalitet Australia / Storbritannia

Aldersgrense med begrunnelse