Vega scene

Insomnia1 t. 36 min.

INSOMNIA

FORESTILLINGERNorwave i Cannes 1997.
En samtale med Erik Skjoldbjærg om hans uttrykksfulle filmunivers som ble hyllet under i Kritikeruken langs Croissetten det året, og hans mange interessante etterfølgende filmer.


Kriposetterforskerne Jonas Engstrøm og Erik Vik kommer til en nordnorsk by for å bistå det lokale politiet i etterforskningen av mordet på den unge jenta Tanja. Under jakten på den mistenkte blir Vik skutt ned og drept - av Engstrøm. Det er et uhell, men Engstrøm velger å tie med hendelsen og kamuflere sine handlinger. Men han har blitt observert av morderen, som ser ut til å kjenne Engstrøms tanker, følelser og søvnproblemer.

Insomnia kan sies å ha snudd film noir-sjangeren litt på hodet ved å bruke det konstante nord-norske lyset som påvirkende effekt, i stedet for de mørke, regnvåte gatene genren vanligvis assosieres med. Men filmen har også elementer av klassisk film noir, ettersom den ensomme etterforskeren bryter regler for å oppklare saken. I løpet av handlingen fremheves i stadig sterkere grad et dobbelt-gjengermotiv mellom detektiven og morderen.

I rollene finner vi Stellan Skarsgård og Sverre Anker Ousdal, mens veteranen Erling Thurman Andersen stod bak kameraet. Musikk ved Geir Jensen. Insomnia ble tidlig plukket ut til den prestisjetunge dvd-serien Criterion Collection, som en av få skandinaviske samtidsfilmer. I 2002 ble det laget en amerikansk versjon, regissert av Christopher Nolan, med Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank i hovedrollene.

1990-tallet i norsk film - en kunstnerisk utviklingsreise

Tiåret mellom norsk films internasjonale gjennombrudd på 80-tallet, med Orions belte og Veiviseren, og det oppblomstrende 2000-tallet, med nytt filmfond, ny film-skole og mange nye yngre skuespillere og filmfolk, er en spennende periode. Støtteordningene til både spillefilm og kortfilm ble lagt om, det kom en ny generasjon regissører og produsenter og norske filmer fikk internasjonal oppmerksomhet på ledende festivaler, som Berlin og Cannes. Gjennom en rekke filmpresentasjoner og intervjuer vinteren, våren og høsten 2022 vil Vega Scene presentere tiåret. Vi har engasjert redaktør Jan Erik Holst til dette programmet. Han har lang erfaring som filmkritiker, foreleser og formidler, bla gjennom sitt arbeid som direktør i Norsk filminstitutt 1988 – 2014. Holst har befattet seg med 90-tallet i den senere tid og skal presentere tiåret og denne serien i filmtidsskriftet Z i løpet av neste år. Se hele programmet HER.

På alle visningene finner du en Pop-Up bokhandel med ny norsk film-litteratur på Vega Scene.

Originaltittel Insomnia

Regi Erik Skjoldbjærg
Språk
Produksjonår 1997

Skuespillere

Sjanger

Spilletid 1 t. 36 min.

Nasjonalitet Norge

Aldersgrense med begrunnelse