Vega scene

Salmer fra kjøkkenet
Salmer fra kjøkkenet

FORESTILLINGEREn samtale med Bent Hamer om hans filmunivers.

Bent Hamers unike filmunivers ble innledet med Eggs i 1995, som helt overraskende ble tatt ut til seksjonen Quinzaine des realisateurs i Cannes. En internasjonal karriere fulgte og vi viser oppfølgeren under vignetten Trusselen fra Sverige. Bent Hamer studerte både filmteori og praktisk filmarbeid i Sverige og ble inspirert til å undersøke det halvstatlige svenske Hemmets forskningsinstituts studier av husmorens effektivitet på kjøkkenet. Hva med å studere norske menns adferd? Dette ledet ham til å skape denne unike svarte komedien.
Joachim Calmeyer, Tomas Norström og Bjørn Floberg spiller hovedrollene.
Foto ved Philip Øgaard og musikk ved Hans Mathisen og Jan Johansson.

1990-tallet i norsk film - en kunstnerisk utviklingsreise

Tiåret mellom norsk films internasjonale gjennombrudd på 80-tallet, med Orions belte og Veiviseren, og det oppblomstrende 2000-tallet, med nytt filmfond, ny film-skole og mange nye yngre skuespillere og filmfolk, er en spennende periode. Støtteordningene til både spillefilm og kortfilm ble lagt om, det kom en ny generasjon regissører og produsenter og norske filmer fikk internasjonal oppmerksomhet på ledende festivaler, som Berlin og Cannes.

Gjennom en rekke filmpresentasjoner og intervjuer vinteren, våren og høsten 2022 vil Vega Scene presentere tiåret. Vi har engasjert redaktør Jan Erik Holst til dette programmet. Han har lang erfaring som filmkritiker, foreleser og formidler, bla gjennom sitt arbeid som direktør i Norsk filminstitutt 1988 – 2014. Holst har befattet seg med 90-tallet i den senere tid og skal presentere tiåret og denne serien i filmtidsskriftet Z i løpet av neste år. Se hele programmet HER.

På alle visningene finner du en Pop-Up bokhandel med ny norsk film-litteratur på Vega Scene.

Foto av Bent Hamer: Marius Fiskum www.fototopia.no

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid

Nasjonalitet Norge

Aldersgrense med begrunnelse