Vega scene

Ballets From Closed Rooms


Eksperimentell / Musikkfilm
1 t. 29 min.

Ballets from Closed Rooms

FORESTILLINGERBALLETS FROM CLOSED ROOMS er en samling av tre kortfilmer med koreografi av Jo Strømgren. Tre av Norges fremste musikere medvirker i filmene. Strømgren vil selv være tilstede på visningen og introdusere filmene.

NABOEN (27:45”)

Leger musikk alle sår? Neppe, men musikk kan påvirke oss til å tenke annerledes. Musikk kan framkalle fortrengte følelser eller noen ganger åpne nye rom. To mennesker, spilt og danset av Line Tørmoen og Dimitri Jourde, er i ferd med å flytte fra hverandre og skilles fordi de har mistet noe grunnleggende på veien fra forelskelsen og inn i hverdagen. De konkrete praktiske gjøremål med å pakke, legge i flyttekasser, og avgjøre hva som er mitt og ditt er i gang. I naboleiligheten bor det en pianist, spilt av Leif Ove Andsnes, som forstyrres av bråket fra paret som stadig høylytt krangler og slåss. Han bruker musikk av Leoš Janáček for å holde nabostøyen på avstand, men musikk går ofte gjennom vegger i gamle leiligheter og får denne gang betydning for utviklingen av forholdet mellom det unge paret. Kanskje flyttekassene blir tatt inn igjen?

CLOSED (32’34”)

En kafé holder stengt hver mandag. Der møtes de,- den alltid påpasselige eieren Jo, den usikre kunstneren Vaclav, den autoritære håndverkeren Gerard og den sikkerhetssøkende sosiologen Natasa. Muligens er det for siste gang. I utgangspunktet er de gode venner, men takket være uforutsette hendelser og slitasje er de gått lei av hverandre. Denne spesielle mandagen har eieren invitert den berømte cellisten Truls Mørk som trengte et sted å øve foran en konsert med musikk av Zoltán Kodály samme kveld.

ACCIDENT (31’37”)

Døden kommer brutalt og uventet til en familie som nettopp er blitt utfordret ved at familiefaren har giftet seg på nytt med en langt yngre kvinne. Når han dør, muligens i en ulykke, blir det om å gjøre for den unge hustruen å få gjennomført en plan hun har hatt lenge om å få tatt et familiebilde. Men hvordan få tatt et bilde når et av familiemedlemmene er avgått ved døden? Resten av familien hater hele opplegget og det blir en grotesk oppgave for fotografen som gjør hva han kan for å skape en god atmosfære i studio for sine kunder. Det hjelper heller ikke at en i familien er en berømt fiolinist, spilt av Vilde Frang, som forsøker å dempe motsetningene ved å spille musikk av Eugène-Auguste Ysaÿe.

Koreografi: Jo Strømgren.
Regi: Jo Strømgren og Stein-Roger Bull
Produsert av: Jo Strømgren Kompani – 420People - NRK – Czech-TV - NordicStories

Originaltittel Ballets From Closed Rooms

Regi Jo Strømgren, Stein-Roger Bull
Språk
Produksjonår 2009

Skuespillere Line Tørmoen Dimitri Jourde Natasa Novotna Vaclav Kunes Gerard van Dyke Jo Strømgren Francesca Amante Nataša Novotná Maja Dworak Strømgren Line Tørmoen Viktor Konvalinka Václav Kuneš Rostislav Novák Sen

Sjanger Eksperimentell / Musikkfilm

Spilletid 1 t. 29 min.

Nasjonalitet Norge / Tsjekkia

Aldersgrense med begrunnelse