Vega scene

Telegrafisten1 t. 37 min.
12 år

TELEGRAFISTEN

FORESTILLINGERNorsk film kommer til Berlin!


Før visningen av TELEGRAFISTEN (1993) blir det en samtale med Erik Gustavson rundt hans karriere som filmregissør.

Filmen er basert på Knut Hamsuns kort-roman Sværmere fra 1904. Manus ble utarbeidet av Lars Saabye Christensen. Hovedrollen spilles av Bjørn Floberg og vi møter Jarl Kulle som væreier Mack, Elisabeth Sand som prestekone og Kjersti Holmen i rollen som tjenestepike.

Filmen ble i hovedsak tatt opp på Kjerringøy nord for Bodø for å gjenskape atmosfæren i Hamsuns fortelling. Enkelte skolerte litterater og kritikerne mente at filmen ikke gjenspeilet Hamsuns novelle. Kvinnene var for løsslupne, mens de i boka fremstilles som mystiske og uoppnåelige. Foto ved Philip Øgaard og Randall Meyers skrev musikken.

Filmen deltok i hovedkonkurransen i Berlin. Den vant også to Amanda-priser, for henholdsvis beste nordiske film og Marie Richardson for beste kvinnelige skuespiller.

1990-tallet i norsk film - en kunstnerisk utviklingsreise

Tiåret mellom norsk films internasjonale gjennombrudd på 80-tallet, med Orions belte og Veiviseren, og det oppblomstrende 2000-tallet, med nytt filmfond, ny film-skole og mange nye yngre skuespillere og filmfolk, er en spennende periode. Støtteordningene til både spillefilm og kortfilm ble lagt om, det kom en ny generasjon regissører og produsenter og norske filmer fikk internasjonal oppmerksomhet på ledende festivaler, som Berlin og Cannes.

Gjennom en rekke filmpresentasjoner og intervjuer vinteren, våren og høsten 2022 vil Vega Scene presentere tiåret. Vi har engasjert redaktør Jan Erik Holst til dette programmet. Han har lang erfaring som filmkritiker, foreleser og formidler, bla gjennom sitt arbeid som direktør i Norsk filminstitutt 1988 – 2014. Holst har befattet seg med 90-tallet i den senere tid og skal presentere tiåret og denne serien i filmtidsskriftet Z i løpet av neste år. Se hele programmet HER.

På alle visningene finner du en Pop-Up bokhandel med ny norsk film-litteratur på Vega Scene.

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid 1 t. 37 min.

Nasjonalitet

Aldersgrense med begrunnelse 12 år