Vega scene

VI ER KRIGERE


FORESTILLINGER

Nytt stykke fra prisbelønte Monica Isakstuen!

Mennesket slutter aldri å lengte etter trøst.

JEG er alene. Noe, eller noen, er tapt. Så kommer DE ANDRE, en kakofoni av stemmer, med en helt annen erfaringshorisont, som er både forstyrrende og forløsende.

I Monica Isakstuens nye stykke VI ER KRIGERE prøver ulike mennesker å møtes og forstå hverandre. Men dette er en krevende øvelse, ofte bærer de forsøksvise møtene mer preg av konfrontasjoner. Dialogen er brutal og konfliktfylt, men også overraskende omsorgsfull.

I anekdoter og dialoger forteller karakterene JEG og DE ANDRE om situasjoner hvor de kanskje har ønsket å få eller gi omsorg. DE ANDRE konfronterer JEG med ting hun har gjort og ikke gjort, samtidig som de prøver å forstå seg selv og hverandre.
Noen ganger blir skillet mellom stemmene uklart – gjenspeiler det DE ANDRE sier, kanskje vel så mye JEG sine indre, kritiske stemmer?

VI ER KRIGERE handler om ansvaret vi har for andre, om glede, sorg, omsorg, omsorgssvikt og svik - og om at JEG og DE ANDRE kanskje likner mer enn vi ønsker å innse.

VI ER KRIGERE er nylig utgitt i bokform av Gyldendal. Teksten er allerede oversatt til tysk og fransk og skal oppføres som lesning på Frankrikes nasjonalteater i november.
Østfold Internasjonale Teater er stolte over å presentere denne forestillingen, som skjer i Trine Wiggens regi. De fire skuespillerne Marte Solem, Bhkie Male, Mona Huang og Vanja Kern Vestenfor gir kropper til Isakstuens poetiske og rå tekst om relasjoner.

OBS! Spillested for forestillingen er Storesalen hos Bygdelagssamskipnaden i Nordahl Bruns gate 22.
Tidligere beskjed om oppmøte på Vega Scene gjelder ikke.

Forestillingen spilles innendørs, og varer 1 time og 15 min.

Medvirkende:
Dramatiker: Monica Isakstuen
Regi: Trine Wiggen
Scenografi: Ingrid Tønder
Kostymer: Ane Aasheim
Lys: Yasin Gyltepe
Dramaturg: Elin Grinaker
JEG: Marte Magnusdotter Solem
DE ANDRE: Bhkie Male, Mona Huang og Vanja Kern Vestenfor
Musiker og komponist: Jonas Bjerketvedt
Produksjonsledere: Karoline Solbakken/ Anette H. Tømmerholen/Anneli Sollie
Inspisient: Pia Gullichsen
Syerske: Marianne Kjølstad
Lystekniker: Rui Almeida
Tekniker: Morten Narverud
Foto utendørs: Signe F. Luksengard/Østfold Internasjonale Teater
Forestillingsfoto: Harald Fossen/Østfold Internasjonale Teater

Teksten er utviklet med støtte fra Norsk Kulturfond, Fritt Ord, Bergesenstiftelsen og Dramatikkens hus.


Dette sier media:
« her jeg sitter i de sene nattetimer og prøver å finne ord for min begeistring, skulle jeg nesten ønske at terningen hadde flere øyne å by på enn bare seks.» «regissør Trine Wiggen […] viser oss at denne teksten er så sterk i kraft av seg selv at den kan presenteres for publikum uten staffasje av noe slag. Det funker som bare det, og ved en formidabel formidling evner de fire aktørene, samtlige vingebrutte på hvert sitt vis, å søke opp de såreste stemninger om tilkortkommenhet, ikke bare i det eksplisitt uttalte.»

Christen Hvam, Fredrikstad blad

«Sårt, nært og på same tid både vondt og humoristisk om forhold vi alle kan kjenne oss att i. [..]Full av intelligente kontradiksjonar og ikkje minst ein underfundig underliggjande humor». «Særs vellukka forteljargrep [og] regi», «imponerande vellukka lojalitet til teksten», «utsøkt mimikk»

Amund Grimstad, Klassekampen

«Monica Isakstuens komplekse scenetekst «Vi er krigere» møter Trine Wiggens enkle og presise regi; det sitter som et skudd.» «Balansen er hårfin og presis. […] Det er som om vi aner det forferdelige under en nesten transparent, beskyttende overflate.» «Vi ler høyt flere ganger på tross av det smertelige og alvorlige. Det oppleves befriende. Nettopp latteren i dette fellesskapet som teateret er, gir en helende effekt. Helhetsopplevelsen rundt Vi er krigere rammer inn og åpner opp på samme tid nettopp det enormt fantastiske og risikable ved tilværelsen. Det blir et helende rom og et rom for å sørge.»

Elin Lindberg, Norsk Shakespearetidsskrift

«Under turnéen vil stykket bli tilpasset de ulike lokasjonene teateret har håndplukket for anledningen: steder der utvidede familier møtes på tvers av alder til høytidelige eller dagligdagse anledninger som for mange kan assosieres med både gode minner, frykt eller sorg: Alle elementer i historien «Vi er krigere», som åpenbart har en universell appell.»

Hilde Marstrander, Demokraten