Vega scene

Teatervåren på Vega

I dag glemmer vi – for et lite øyeblikk - alt om kulde, covid og kalendere, og lanserer teaterprogrammet på Vega Scene for våren 2022.


Vi feirer vårslippet med en lanseringskampanje på billetter. Til og med 8. desember koster alle ordinære forestillinger kun 220 kr (ord. pris 400,-). Gjør unna julegavehandelen allerede nå, da vel! Billettene kan byttes fritt mellom forestillinger dersom datoen ikke skulle passe gavemottakerne. Du får pengene tilbake dersom forestillingen – mot formodning – skulle bli kansellert. Alle mellom 18 og 28 år får billetter til 180 kr året rundt.

Under får du full oversikt over den dramatiske våren vi går i møte her på Vega Scene. Gled deg til urpremierer, premierer, gledelig gjensyn med Heddapris-vinnere, festivaler og en uhøytidelig lekeplass for skuespillerne på huset.


SOM FØR OG ETTER - Alle familier kan mer eller mindre snakke sammen

undefinedPremiere 28. januar 19:00 1.-4. februar // 9-12. februar
Samproduksjon mellom Hålogaland Teater, Nordland Teater og Vega Scene
Les mer og kjøp billetter HER.

Du vet den middagen med venninnene som ikke ble helt som du håpet på? Den julefeiringen hvor alt gikk skeis? Den hytteturen hvor mamma gråt, pappa gikk en lang skitur og du egentlig bare ville vinne i yatzy... Ja, eksemplene er mange. Forventningene er flere. En ting er i hvertfall sikkert - familiebegrebet er langt mer sammensatt enn beskrivelsen i Norske Leksikon tilsier: Familie viser i regelen til en avgrenset gruppe nære slektninger. Ofte vil nære slektninger med felles bopel eller i daglig samvirke bli oppfattet som «en familie». I denne forestillingen møter du paret HAN, HENNE og foreldrene hans i et humoristisk og eksistensielt spill om kjærlighet, familie, livet og døden.

Skuespillet er skrevet av dramatiker og komponist Fredrik Brattberg. Han har utviklet en særegen signatur, hvor han arbeider med handlinger og dialog på samme måte som en komponist arbeider med musikalske temaer. Brattberg sine stykker er oversatt til omlag tyve språk og har hatt mer enn femti produksjoner verden over.


I-VI av Fredrik Høyer

undefined19.-20- februar
Gjestespill fra Brageteatret
Les mer og kjøp billetter HER.

- Er du et individ, eller en del av et kollektiv?

Burde vi slutte å si «jeg» og heller snakke om «vi»? Tåler verden flere individualister nå?

I I-VI møter vi en rekke personer, f.eks. en jente som synes tysktimen er så kjedelig at hun heller vil dø enn å lære tysk. En annen spiller et volleyballdritt-spill, én hater Roskilde-festivalen og en har spilt i korps i fem år uten å kunne spille i det hele tatt.

Fredrik Høyers tekst er skrevet til en ung generasjon som skal ta over en verden der alt handler om «meg», men hvor løsningene må handle om «oss». «I-VI» foregår inni en stor hvit «boks» der både publikum og skuespillere er sammen som et digert «vi». Dette er en annerledes teateropplevelse, som blir både intenst og meditativt på samme tid.

I forestillingen møter vi bl.a. bl.a. Sjur Vatne Brean kjent fra Tv-seriene «Blank», «Atlantic Crossing» og «Rådebank», og Filip Bargee Ramberg som er aktuell med Netflix-serien «Royalteen» i 2022.


FOLKEFIENDE

undefined2-3.mars
Gjestespill fra Femte Etasje produksjoner, i samarbeid med HUMAN
Les mer og kjøp billetter HER.

For 140 år siden skrev Ibsen En folkefiende – om folkets dumskap og demokratiets svakhet. I FOLKEFIENDE gir vi mikrofonen til en representant for det utskjelte folket. Representanten er skuespilleren som står på scenen.

Teksten handler om kostnadene, men også det kompliserte ved å ta standpunkt. Den handler om foreldregenerasjonen som aldri ble voksen, og om generasjonen som skal overta. Den handler om å stå midt i folket; om enkeltmenneskets ansvar og bagatellmessige valg i hverdagen. Og den handler om kunstens evne og vilje til å være politisk. Sammen med skuespilleren står tre musikere; bass perkusjon og piano.

FOLKEFIENDE er en konsert der vokalisten snakker i stedet for å synge. Musikken er basert i jazz/groove. Musikerne er utdannet fra jazzlinjene i Oslo, Bergen, Trondheim og spiller i band som Fieh, Why Kai, Master Oogway, Pat og Bear Brother.


FARVANN

undefined5.-8.mars
FARVANN er et gjestespill produsert av Queendom og SPKRBOX i samarbeid med Nationaltheatret.
Les mer og kjøp billetter HER.

FARVANN er en forestilling av og med Queendom og Numa Edema om rommet mellom - mellom svart og hvitt, norsk og afrikansk, og mellom det vi kommer fra og det vi er. Med bakgrunn fra Nigeria, Uganda og Norge har Asta Busingye Lydersen, Monica Ifejilika og Numa Edema Norderhaug både fargerike og dramatiske familiehistorier som strekker seg over generasjoner, kontinenter og verdenshav. I periferien og i sentrum av minnene finner de sine fedre.

Men hva var det egentlig som skjedde? Hva hvis det de husker ikke er slik det var? Kan et falskt minne likevel være sant? Asta, Numa og Monica dykker ned i minnene, de lykkelige og de vanskelige, og oppdager hendelsene, menneskene og stedene som har formet dem. I prosessen sprenger de vedtatte sannheter, og oppdager nye. Forestillingen er basert på biografisk materiale og integrerer scenetekst, video og musikk. Sammen utfordrer utøverne egen identitet, tilhørigheten til det norske samfunnet og sine egne kunstneriske grenser.


JORDBÆR/KAKE

undefined11.-13. mars
Gjestes
pill fra Ann Sam Bell
Les mer og kjøp billetter HER.

Hannah har en mamma og en pappa og jordbærplanter på balkongen. Som hvert år gleder hun seg til at jordbærene blir modne. Men i år blir alt annerledes, for mamma og pappa har plutselig bestemt seg for å skilles.

JORDBÆR/KAKE er en forestilling om en helt vanlig skilsmisse, sett fra barnets perspektiv. Hannahs fortelling flettes sammen med jordbærplantenes livssyklus, med forandring som naturens grunnprinsipp.

Publikum blir også skilt, og deles inn i barn og voksne. Begge gruppene ser hver sin forestilling, samtidig:
Forestillingen JORDBÆR passer for barn fra 8 år og oppover, forestillingen KAKE er for voksne. Barn og voksne møter på denne måten hver sin Hannah, én på 8 og én på 38 år. Begge iscenesettelsene er basert på den samme sceneteksten. Alle møtes igjen etter å ha sett hver sin forestilling.


ISBJØRNPAPPAEN

undefined24-26.mars
Gjestespill fra Katja Brita Lindeberg Produksjoner
Les mer og kjøp billetter HER.

Som menneske har vi alle et dypt iboende ønske om å høre til. Likevel ender noen mennesker opp alene. ”Isbjørnpappaen” er en sterk personlig historie om et far-datter-forhold og om frykten for ensomhet.

”Jeg elsker deg pappa,” sier jeg.
Han ler. ”Det der forstår jeg ikke!”
”Bare for den du er!” sier jeg.
”Katja, jeg tror sånn helt ærlig at jeg aldri har forstått at noen har elsket meg. Aldri i hele livet.”

Lindeberg tar i dette stykket tak i sin egen ensomhet i møte med sin far. En far som jobbet som teaterarbeider og teaterforsker hele livet, som skrev om og forsket på samhandling i teateret. Men han – som var brennende opptatt av å møte mennesker fullt og helt fra en scene – levde selv alene og med svært få venner.

Lindeberg bruker i denne vakre og sterke forestillingen isbjørnlivet som bilde på sin egen ensomhet, på farens liv og sin egen vei som isbjørndatter. Hun undersøker ensomheten i et øde landskap, hvor det nærmeste er det mest krevende. Forestillingen er en kjærlighetserklæring til isbjørnpappaer, men også en undersøkelse av et av menneskets største redsler; å bli isolert og fratatt mulighet til kjærlighet og tilhørighet.


DETTE LIVET ELLER DET NESTE

undefined31. mars // 1.-2. april
Gjestespill fra Østfold Internasjonale Teater
Les mer og kjøp billetter HER.

Brennaktuell teaterforestilling om søken etter mening og tilhørighet − og om å gå seg vill på veien.

Da krigen i Syria brøt ut i 2011, valgte et overraskende høyt antall unge nordmenn å reise dit for å støtte opprørsgruppene. En av dem var Tariq fra Østfold. Dette er hans historie.

Forfatter Demian Vitanza holdt skrivekurs i et høysikkerhetsfengsel da han møtte Tariq - en ung, hjemvendt Syriafarer. Boken Dette livet eller det neste er basert på nesten 100 timer med samtaler mellom de to. Nå er teksten bearbeidet for scenen. Regissør er Miriam Prestøy Lie − som tidligere har laget Heddanominerte «Engelen frå Kobane» om en annen side av Syriakrigen. Hovedrollen spilles av Ravdeep Singh Bajwa, kjent bl.a. fra NRK-seriene Jordbrukerne og Norsk-ish.


BORTENFOR STJERNENE

undefined21. mai
Gjestespill fra Brageteatret
Les mer og kjøp billetter HER.

Luka har laget et romskip, men hun kan ikke fly det alene, hun må ha medhjelpere. I den nye klassen, på den nye skolen blir hun satt i gruppe med Hugo og Bille, og når de tre får en umulig oppgave av læreren blir romskipet svaret på problemet. De stikker av, ut i verdensrommet!

Ut på et eventyr som både blir spennende, morsomt og skummelt, og ganske sikkert vil det nye vennskapet deres settes på prøve.

Dette en historie om å rømme, kanskje dra hjem igjen, og jakten på den ene planeten hvor alt er bra.

BORTENFOR STJERNENE er en skranglete og poetisk science-fiction forestilling for alle fra 5 år.


VI ER KRIGERE

undefined19.-21. mai
G
jestespill fra Østfold Internasjonale Teater

Les mer og kjøp billetter HER.

Nytt stykke fra prisbelønte Monica Isakstuen!

JEG er alene. Noe, eller noen, er tapt. Så kommer DE ANDRE, en kakofoni av stemmer, med en helt annen erfaringshorisont, som er både forstyrrende og forløsende.

I Monica Isakstuens nye stykke VI ER KRIGERE prøver ulike mennesker å møtes og forstå hverandre. Men dette er en krevende øvelse, ofte bærer de forsøksvise møtene mer preg av konfrontasjoner. Dialogen er brutal og konfliktfylt, men også overraskende omsorgsfull. VI ER KRIGERE handler om ansvaret vi har for andre, om glede, sorg, omsorg, omsorgssvikt og svik - og om at JEG og DE ANDRE kanskje likner mer enn vi ønsker å innse.

VI ER KRIGERE er nylig utgitt i bokform av Gyldendal. Teksten er allerede oversatt til tysk og fransk og skal oppføres som lesning på Frankrikes nasjonalteater i november. Østfold Internasjonale Teater er stolte over å presentere denne urpremieren, som skjer i Trine Wiggens regi. De fire skuespillerne Marte Solem, Bhkie Male, Mona Huang og Vanja Kern Vestenfor gir kropper til Isakstuens poetiske og rå tekst om relasjoner.

DE ULTIMATE

undefined11. juni
Les mer og kjøp billetter HER.

Kan man lage en ultimat teaterforestilling på en uke?

DE ULTIMATE er en serie forestillingskvelder laget av skuespillerne på Vega Scene. I løpet av kun en uke skal skuespillerne lage en helaftens forestilling av 2 – 4 manus av norske dramatikere, som ikke tidligere er oppført. For å gjøre det hele litt mer tricky må de forholde seg til følgende dogmer:

  • En uke prøvetid
  • En forestilling
  • Må bruke scenerommet slik det står fra gang til gang (lyd og lys)
  • Eventuelle nye scenografiske elementer skal være gratis

DE ULTIMATE er et utstillingsvindu, hvor vi finstiller spotlight´n på norske dramatikere og tekstgullet de har hjemme i skuffen. Dette er en uhøytidelig lekeplass for alle som elsker teater. Vi har et mål om at manusene som oppføres skal plukkes opp av oss – eller andre teaterscener – og forvandles til komplette, helaftens kassasuksesser i fremtiden.

RAMPELYSFESTIVALEN 2022

undefined6.-15. mai
Billetter og mer informasjon om forestillingene kommer nærmere festivalen.

Rampelysfestivalen arrangeres av Oslo Teatersenter årlig, og er en festival med, av og for våre yngste scenekunstnere.

Festivalen rommer barn og ungdom både som skuespillere på scenen og som medskapere og deltagende i utformingen av forestillingene. Festivalen er lokalt forankret i Oslo, og er også tilgjengelig for nasjonale og internasjonale barne- og ungdomsgrupper for deltagelse. Det er et viktig prinsipp med gratis deltagelse for alle aktører på Rampelysfestivalen.

Festivalen er en vel etablert Oslo-festival med oppstart i 1990. Oslo teatersenter er stolte over å ha produsert og tilrettelagt for et kontinuerlig teaterfaglig skapende møtested for barn og unge i 30 år! Festivalen har vokst seg til å bli norges største barne-og ungdomsteaterfestival.

Vi gleder oss til å fortsette det gode samarbeidet med Vega Scene for årets festival 2022. Oslo teatersenter ønsker velkommen til publikum for en ti dagers lang feiring av tankevekkende, talentfull og entusiastisk scenekunst, av og med barn og unge.