Vega scene

Sofie2 t. 35 min.

Liv_Ullmann_sofie

FORESTILLINGER1990-tallet i norsk film - en kunstnerisk utviklingsreise.

Hva var 90-tallet rent kulturelt og kunstnerisk? Hvordan markerte filmen seg i dette bildet? Hva var forskjellen mellom denne nye optimismen og tidligere tiår? Disse spørsmålene tar Ketil Bjørnstad, Liv Ullmann og Jan Erik Holst opp i en samtale før visningen 7.desember 18:00.

Etter mange år med Ingmar Bergman og Jan Troell som regissører og mentorer, ble Liv Ullmann invitert av Nordisk film i København til å skrive et manus basert på Henri Nathansens roman om en jødisk kvinne og hennes familie mot slutten av 1800 tallet. Senere ble hun tilbudt regien på filmen, som dermed ble hennes debut bak kamera. Et nordisk stjernelag bestående av Karen-Lise Mynster, Erland Josephson, Ghita Nørby og Jesper Christensen fylte rollene.

Før innspillingen beskrev Liv Ullmann Sofie som en som sitter og blar gjennom et gammelt fotoalbum og ser smilene, alvoret og skjønnheten i bildene. Bortsett fra lyset og skyggene kan man ikke se under hvilke omstendigheter bildene er tatt. Men tenk hvis disse bildene plutselig kunne snakke! Og det er det som skjer i den danske familiesagaen Sofie. Filmen strekker seg over et kvart århundre og gir et nærbilde av en jødisk familie fra før århundreskiftet frem til få år før første verdenskrig. De fleste begivenhetene i familiens liv oppleves gjennom Sofie. Vi følger hennes utvikling fra hun som 26-årig oldfrue inngår et ekteskap, som ikke blir lykkelig, og hvordan hun etterhvert kommer til å stå med ansvaret for familiens hus og anliggender.

Regi: Liv Ullmann
Fotograf: Jörgen Persson.
Språk: Dansk
Vi viser filmen uten norske undertekster.

1990-tallet i norsk film - en kunstnerisk utviklingsreise

Tiåret mellom norsk films internasjonale gjennombrudd på 80-tallet, med Orions belte og Veiviseren, og det oppblomstrende 2000-tallet, med nytt filmfond, ny film-skole og mange nye yngre skuespillere og filmfolk, er en spennende periode. Støtteordningene til både spillefilm og kortfilm ble lagt om, det kom en ny generasjon regissører og produsenter og norske filmer fikk internasjonal oppmerksomhet på ledende festivaler, som Berlin og Cannes.

Gjennom en rekke filmpresentasjoner og intervjuer vinteren, våren og høsten 2022 vil Vega Scene presentere tiåret. Vi har engasjert redaktør Jan Erik Holst til dette programmet. Han har lang erfaring som filmkritiker, foreleser og formidler, bla gjennom sitt arbeid som direktør i Norsk filminstitutt 1988 – 2014. Holst har befattet seg med 90-tallet i den senere tid og skal presentere tiåret og denne serien i filmtidsskriftet Z i løpet av neste år. Se hele programmet HER.

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid 2 t. 35 min.

Nasjonalitet Danmark

Aldersgrense med begrunnelse