Vega scene

Rushmore


Komedie / Drama

Rushmore

FORESTILLINGER22.oktober kommer Wes Andersons 10.spillefilm, THE FRENCH DISPATCH, på kino. For å feire kongen av fargepaletter, billedkomposisjon og fantastiske karaktergallerier viser Vega et fullt retrospektiv av Andersons spillefilmer.

 

Max er redaktør for skoleavisa og årboken, president i skolens fransk-klubb, tysk-klubb, sjakk-klubb og astronomi-klubb. Samtidig leder han fektelaget og sitt eget teaterselskap, the Max Fischer Players, hvor han setter opp stykker om politi korrupsjon, gatevold, krig og lignende. Til tross for at han er sikker på å komme inn på Oxford (Harvard er reserveplan), er han også en av skolens verste elever. Dersom Max ikke forbedrer karakterene, blir han utvist fra skolen.

Kan livet bli mer komplisert? På toppen av det hele, forelsker Max seg i barneskole læreren Miss Cox. Han bestemmer seg for å bygge et akvarium på skolens baseball bane til hennes ære. Dette gjør selvfølgelig at Max blir kastet ut og må slutte på Rushmore High school. I tillegg blir Max uvenner med den mektige stålmagnaten Mr. Blume som også elsker Miss Cox.

Det er duket for en krig hvor Max må mobilisere all sine fantasi for å ødelegge sin tidligere venn og rival.

RUSHMORE er Wes Andersons andre spillefilm. Akkurat som hans kritiker-roste debutfilm, BOTTLE ROCKET fra 1996, er RUSHMORE skrevet av Anderson selv i samarbeid med Owen Wilson.

Noen av Max Fischers karaktertrekk har Wes Anderson tatt fra seg selv, og også hans karriere begynte med å skrive teaterstykker på skolen:

Foreldrene mine skilte seg da jeg var ti år, og jeg tok det ikke særlig bra. Jeg var i konstant trøbbel inntil en lærer ga meg sjansen til å sette opp mine egne skuespill, så lenge jeg ikke lagd bråk. Det var sånn det begynte. På en annen side, jeg reserverte alltid de beste rollene til meg selv. Det var sikkert grunnen til at jeg skrev stykkene i det hele tatt.

I følge Owen Wilson er Max Fischers infløkte og komplekse personlighet nøkkelen til hele filmen: «Jeg liker mennesker som blir oppslukt av noe. Disse menneskene er ikke selv bevisste på hvordan andre ser dem og hvor rare de egentlig er. Max Fischer er slik: Han vil være en ekspert på alt han foretar seg. Personlig, er jeg ikke særlig interessert i sjakk, men jeg er interessert i Max Fischer fordi han er besatt av sjakk. Det bekymrer han ikke at han er udugelig, og motgang kan ikke få entusiasmen hans til å forsvinne. I virkeligheten er det vel egentlig noe galt med han, men uansett, det er en egenskap jeg har tendens til å beundre."

Jason Schwartzman spiller Max Fischer og bærer ifølge Wes Anderson en stor del av filmen på sine unge skuldre. Fordi det tok ni måneder å finne rette person til å besette rollen, så det en tid mørkt ut for hele produksjonen. Til sammen 1800 kandidater ble testet før Anderson til slutt fant Jason Schwartzman: "Jason hadde masse nye ideer og utrolig mye energi. Han er veldig intelligent, han er morsom og han er rar. Han hadde alle de rette egenskapene til rollen."

Wes Anderson visste at Bill Murray ville være en perfekt Mr. Blume men "vi hadde egentlig ikke tenkt å tilby han rollen, fordi vi trodde ikke det ville være realistisk at vi kunne få ham. Da han allikevel takket ja, var vi overlykkelige. Han er perfekt."

Om rollen som Mr.Blume i RUSHMORE, har Murray dette å si: Blume er en type som han mye penger, men etter å ha tilbrakt tid sammen med Max ser han at livet ikke trenger å være så komplisert. Han husker hvordan det var å være ung og forelsket, og han innser at han ikke har hatt det slik på lenge. Filmen handler om det å aldri være redd for å prøve noe nytt.

Musikken til RUSHMORE er satt sammen av Mark Mothersbaugh. Soundtracket inkluderer artister som Rolling Stones, John Lennon og Cat Stevens, og passer således sammen med Max' anglofili. Ifølge Wes Anderson: "Vi brukte artister fra den britiske musikkinvasjonen på 60-tallet fordi det får frem den andre siden av Max. Utad prøver han å være veldig sofistikert med jakke og slips, men egentlig er han en typisk tenåring, og derfor passer musikken fra den såkalte "Sint Ung Mann" perioden med Max' følelser og energi."

Originaltittel Rushmore

Regi Wes Anderson
Språk Engelsk
Produksjonår 1998

Skuespillere Jason Schwartzman Bill Murray Olivia Williams Seymour Cassel Brian Cox Mason Gamble Sara Tanaka Stephen McCole Connie Nielsen Luke Wilson Dipak Pallana

Sjanger Komedie / Drama

Spilletid

Nasjonalitet USA

Aldersgrense med begrunnelse