Vega scene

Flukt


Dokumentar
1 t. 29 min.
12 år

FLUKT_hoved_3840x2160.jpg

FORESTILLINGERAlle har en historie

Om filmen:

Amin er 36 år, velutdannet og suksessfull. På overflaten virker alt perfekt, men når kjæresten Kasper frir til ham, blir han grepet av angst. En angst for å slippe noen helt inn. Ingen kjenner hele Amins historie, ikke en gang hans fremtidige ektemann. Hvis Amin skal kunne leve sitt liv fullt ut, er han nødt til å åpne opp om det han som barn fikk ordre om å holde hemmelig. For første gang forteller Amin sin historie om flukten fra Afghanistan til Danmark.

Amins oppgjør med fortiden tar han tilbake til en lykkelig barndom i 1980-tallets Kabul, med a-ha på walkman’en og Jean Claude Van Damme-plakat på gutterommet. Men også minnene om en nådeløs borgerkrig, som forvandler den trygge hverdagen til en krigssone og splitter hans familie. Krigen sender 11 år gamle Amin og familien på en farefull flukt, som først avsluttes fem år senere, når han ankommer Danmark – helt alene.

Filmen bygger på en fortrolig samtale der Amin forteller sin historie til regissør og barndomsvenn Jonas Poher Rasmussen. En intim, varm og spennende samtale – og vi som publikum får være flue på veggen.

FLUKT er en rørende dokumentar som bruker vakker animasjon for å fortelle Amins historie. Filmen hadde premiere ved Sundance filmfestival, der den vant prisen for beste dokumentar. Filmen har gått sin seiersgang på festivaler der den har vunnet en rekke priser og fått strålende mottakelse. FLUKT er favoritt til å bli nominert til Oscar i kategoriene beste dokumentar, beste animasjonsfilm og beste fremmedspråklige film.

REGISSØR JONAS POHER RASMUSSEN OM FILMEN:

FLUKT er en historie om mange ting: Flukt, kjærlighet, seksualitet og familie. Men om jeg skal oppsummerer filmen i én setning er det en historie om en mann som prøver å finne sitt hjem.

Originaltittel Flee

Regi Jonas Poher Rasmussen
Språk dansk/engelsk/dari
Produksjonår 2020

Skuespillere

Sjanger Dokumentar

Spilletid 1 t. 29 min.

Nasjonalitet Norge / Danmark

Aldersgrense med begrunnelse 12 år