Vega scene

TATT AV FILMEN


FORESTILLINGER

Det er få som kan gjøre publikum gladere, klokere og åpne latterdøra videre enn Knut Nærum. Nå er hans forestilling TATT AV FILMEN oppdatert med filmhistorie helt fram til 2021.

 

Scener for livet

Film er egentlig ikke levende bilder. Insektforskerne sier at siden fluer oppfatter mer og raskere enn mennesker, vil en flue på kino se filmen på lerretet som en serie stillbilder. Heldigvis er vi mennesker heldigvis trege nok til å se bildene som en flytende handling.

Når vi opplever noe uvanlig sterkt, sier vi ofte at det var «som i en film». For eksempel å være til stede ved en fødsel, det kan fedre si var «som i en film». Våre oldeforeldre sa garantert ikke det. De sa ikke en gang at det var «som på radio». For dem bare var ting. Vi, derimot, ser våre egne liv gjennom et lag av filmer vi har sett. Filmmediet er ikke bare vår tids myter, de er blitt en måte vi ser oss selv på.

De to viktigste måtene vi kjenner oss igjen i filmer på, er disse: a) Vi ser mennesker som ligner oss. Selv om de som regel er et hakk penere. b) Vi ser folk som handler slik vi skulle ønske at vi gjorde, eller slik vi gjør når vi er på vårt beste. Vi ser de menneskene vi vil være.

Som forfatter er jeg glad og stolt over at Eirik Langås Jørgensen så ur-versjonen av dette showet på Apotekergården i Grimstad for ni somre siden, og tenkte at dét ville han gjøre en gang. Og at han har fått med seg sin venn Petter Westlund til å gjøre det, i en kraftig omarbeida versjon – kom igjen, det er ni år siden! – denne rare sommeren hvor vi forhåpentlig alle er på vei ut i åpnere landskap.

Dette er ikke bare et sommershow om film. Det er også en fortelling om vennskap – om den vanskelige balansen mellom å være noe for seg selv og å være noe for andre. Om hvor vanskelig det kan være å gjøre det rette. Men som Patrick Swayze så treffende sa det: «Nobody puts Baby in a corner.”

- Knut Nærum

 

Alle som er glad i et godt latterbrøl, flott musikk og noen fine historier om varmt vennskap kan trygt glede seg. I tillegg vil alle bli klokere om ulike deler av filmens historie.

 

Regi: Jan Martin Johnsen

Cast: Eirik Langås Jørgensen, Petter Westlund og Mads Henriksen

Produsent: Rolf Erik Nilsen

Fotografi: Fredrik Arff