Vega scene

Enhver har rett til
ENHVER poster farge LIGGENDE.jpg

FORESTILLINGERPå innsiden av Norges første klimasøksmål.

NYE VISNINGER MED SAMTALE!

Lørdag 11. september: Frode Pleym fra Greenpeace og Gaute Eiterjord (eks-Natur og Ungdom) fulgte hele rettssaken. Møt dem i samtale etter filmen!

Søndag 19. september: Møt Marie Storli, leder i Rethinking Economics Norge, i samtale med filmskaper Mariken Halle om klima og økonomi.

Tirsdag 21. september: Samtale etter filmen med regissør Thomas Østbye.


OM FILMEN

Har Norge et rettsvern mot ødeleggelse av samfunnets grunnlag? Hvor går skillet mellom juss og politikk?

Filmen ENHVER HAR RETT TIL gir et unikt innblikk i Norges første klimasøksmål, der Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte den norske staten for tildeling av oljelisenser i Barentshavet.

Vi som bor i Norge har rekordhøy tillit til at velferdsstaten beskytter oss. Samtidig er livsgrunnlaget vårt og naturens mangfold truet av global oppvarming. Norge bidrar til dette som verdens syvende største eksportør av CO2. Har kommende generasjoner og naturen noe rettsvern i Norge? Dette spørsmålet ble satt på spissen i klimasøksmålet.

I 2016 saksøkte norske miljøorganisasjoner den norske stat, fordi de mente at statens tillatelser til oljeutvinning i Barentshavet var i strid med miljøparagrafen (Grunnloven § 112) – en paragraf som har til hensikt å sikre vår og framtidige generasjoners rett til et levelig klima. Saken ble omtalt som århundrets rettssak og skapte stor offentlig debatt.

Med en observerende form og argumentasjon fra begge sider av saken, tvinger ENHVER HAR RETT TIL oss til å reflektere over om Norge har ansvar for å verne om naturen og klimaet. Som seer blir du publikum i en rettssak der juss og politikk går over i hverandre. Dokumentaren er satt sammen av opptak fra over 100 timer med rettssak, og er filmet utelukkende inne i rettssalen i Borgarting lagmannsrett i 2019 og Høyesteretts hus i 2020.

Thomas A. Østbye jobber med dokumentar og kunstfilm, ofte i form av filmatiske refleksjoner rundt dokumentarisme knyttet til akutte politiske forhold. Arbeider som IMAGINING EMANUEL, OUT OF NORWAY, DRØMME og HUMAN er blant annet vist på filmfestivaler som IDFA og Hotdocs, på MoMA i New York og på NRK. Filmene har vunnet en rekke priser, inkludert CPH:DOX Nordic Dox Award og Prix Francais på Høstutstillingen, og er blitt nominert til Gullruten, Amanda og Prix Europa. Østbye er førsteamanuensis ved Nordland Kunst- og Filmhøgskole og driver produksjonsselskapet PLYMSERAFIN.

Filmbyrået Jack
- Nyoppstartet kunstnerdrevet distribusjonsstruktur.
- www.jackfilmbyra.no

FAKTA OM FILMEN

Originaltittel Enhver har rett til
Regi Thomas A. Østbye
Distribusjon Filmbyrået Jack
Språk Norsk
Produksjonsår 2021
Sjanger Kortfilm, dokumentar
Spilletid 30 min
Nasjonalitet Norge

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid

Nasjonalitet Norge

Aldersgrense med begrunnelse