Vega scene

Enhver har rett til
Tillatt for alle

ENHVER poster farge LIGGENDE.jpg

FORESTILLINGERThomas Østbyes dokumentarfilm gir et unikt innblikk i Norges første klimasøksmål, der Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte den norske staten for tildeling av oljelisenser i Barentshavet.

Nye visninger med samtale:

1. november: Panelet er dessverre avlyst, men filmen vises.

11. november: Seniorkino. I regi av Besteforeldrenes klimaaksjon Oslo. Samtale med Gaute Eiterjord, tidligere leder i Natur og Ungdom og medvirkende i filmen.

Om filmen:

I 2016 saksøkte norske miljøorganisasjoner den norske stat, fordi de mente at statens tillatelser til oljeutvinning i Barentshavet var i strid med miljøparagrafen (Grunnloven § 112) – en paragraf som har til hensikt å sikre vår og framtidige generasjoners rett til et levelig klima. Saken ble omtalt som århundrets rettssak og skapte stor offentlig debatt.

Med en observerende form og argumentasjon fra begge sider av saken, tvinger ENHVER HAR RETT TIL oss til å reflektere over om Norge har ansvar for å verne om naturen og klimaet. Dokumentaren er satt sammen av opptak fra over 100 timer med rettssak, og er filmet utelukkende inne i rettssalen i Borgarting lagmannsrett i 2019 og Høyesteretts hus i 2020.

Thomas A. Østbye jobber med dokumentar og kunstfilm, ofte i form av filmatiske refleksjoner rundt dokumentarisme knyttet til akutte politiske forhold. Arbeider som IMAGINING EMANUEL, OUT OF NORWAY, DRØMME og HUMAN er blant annet vist på filmfestivaler som IDFA og Hotdocs, på MoMA i New York og på NRK. Østbye er førsteamanuensis ved Nordland Kunst- og Filmhøgskole og driver produksjonsselskapet PLYMSERAFIN.

Originaltittel Enhver har rett til
Regi Thomas A. Østbye
Distribusjon Filmbyrået Jack
Språk Norsk
Produksjonsår 2021
Sjanger Kortfilm, dokumentar
Spilletid 31 min
Nasjonalitet Norge

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid

Nasjonalitet Norge

Aldersgrense med begrunnelse Tillatt for alle