Vega scene

Matthias & Maxime


Drama
1 t. 59 min.
12 år

matthiasogmaxime

FORESTILLINGERXavier Dolan er tilbake i storform – både foran og bak kamera!

Om filmen:

Maxime (Dolan) skal flytte til Australia og hans siste uker hjemme i Quebec går med til å ta farvel med venner og familie han ikke kommer til å se igjen på lenge. Avskjeden innebærer kvalitetstid med vennegjengen, opprivende krangler med hans ustabile mor, og uventede følelser for bestekompisen, Matthias (Gabriel D'Almeida Freitas). Når søsteren til en felles venn overtaler dem til å kysse under en filminnspilling, begynner undertrykte følelser å boble til overflaten – spørsmålet er om de finner ut hva det betyr for dem før Maxime reiser.

«Historien følger et sikksakkmønster, flyter ut i detaljer og digresjoner, drevet av rollefigurenes emosjonelle hurlumhei. Få, om noen, regissører er like gode på å la selve fortellingens organisering og filmspråket ta opp i seg motsetningsfulle tanker og tilstander. I det ene øyeblikket omsluttes vi av apati, i det neste av brusende eufori, vi kastes opp og vi faller ned, uten mulighet til å danne oss et klart bilde. En følelse av uflidd autentisitet, forkledd som stilistisk eksess, har alltid vært en kvalitet ved Dolans filmer. Matthias & Maxime føles flakkende og usikker på en poetisk måte – ute av stand til å sette seg ned og innta en form. Han er ennå på vei mot livet» - Lars Ole Kristiansen, Montages.no

Om regissøren:

Xavier Dolan (f. 1989) skrev manuset til regidebuten I Killed My Mother (2009) som 16-åring. Filmen fikk premiere under Director’s Fortnight-seksjonen i Cannes, tok med seg hele tre priser og ble distribuert i over tyve land. Hans neste film Heartbeats (2010) ble presentert i det offisielle sideprogrammet Un Certain Regard, i likhet med kjærlighetseposet Laurence Anyways (2012).

«Kammer-thrilleren» Tom at the Farm (2013) vant FIPRESCI-prisen under filmfestivalen i Venezia, og i år ble Dolan endelig ønsket velkommen til å delta i Cannes’ hovedkonkurranse med Mamma. Det alltid kresne festivalpublikummet brøt ut i spontan applaus under pressevisningen, og filmen ble belønnet med juryens pris (sammen med Jean-Luc Godards Adieu au langage).

Lerretsbilde_smittevern.png

Originaltittel Matthias & Maxime

Regi Xavier Dolan
Språk fransk
Produksjonår 2019

Skuespillere Xavier Dolan Gabriel D'Almeida Freitas Pier-Luc Funk Samuel Gauthier Antoine Pilon Adib Alkhalidey Anne Dorval Micheline Bernard Marilyn Castonguay og Catherine Brunet.

Sjanger Drama

Spilletid 1 t. 59 min.

Nasjonalitet Canada

Aldersgrense med begrunnelse 12 år