Vega scene

Concerning Violence


Dokumentar
1 t. 30 min.

Concerning_violence.jpg

FORESTILLINGEROslo Dokumentarkino, HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival og Vega inviterer til visning av Göran Olssons kritikerroste dokumentarfilm, CONCERNING VIOLENCE

NB. Introduksjoner:
- Onsdag 24. juni kl. 18:30: Videointroduksjon av regissør Göran Olsson

En film om røttene til den europeiske rasismen.

Filmen CONCERNING VIOLENCE er bygget over en tekst av Frantz Fanon, tatt fra hans bok Wretched of the Earth (originaltittel: Les Damnés de la Terre). Teksten blir lest av Lauryn Hill og beskriver den europeiske kolonialismens vold og tankemåte og hva slags reaksjon dette krever. Visuelt viser filmen oss ni historier fra frigjøringskamper i afrikanske land på 1960-, 70- og 80-tallet.

Det mest skremmende med filmen er at teksten til Fanon, utgitt i 1961, fremdeles er så sørgelig aktuell, fordi den  tankemåten som Fanon angriper fremdeles har stor innflytelse i Europa idag. Europa har aldri tatt et ordentlig oppgjør med den strukturelle rasismen. Derfor lever den videre og påvirker også nye generasjoner av mennesker.

Strukturell rasisme - Hvor dypt det egentlig stikker. USA og Europa.

Med to filmer ønsker vi å bidra til debatten om strukturell rasisme som har blitt styrket den siste tiden.  Reaksjonene på drapet på George Floyd i Minneapolis i USA avslørte et dypt sår i det amerikanske samfunnet og synliggjorde følelser som også speiles i vårt eget samfunn.

De to filmene er I AM NOT YOUR NEGRO fra 2016 om James Baldwin og rasismen i USA, og CONCERNING VIOLENCE fra 2014 som med basis i en tekst av Frantz Fanon beskriver volden i europeisk kolonialisme og tankemåten som denne volden både bygger på og reproduserer.

Vi mener at begge disse filmene er høyst relevante, selv om de konkrete hendelsene man konfronteres med i filmene, og tekstene de baserer seg på, foregikk, og ble skrevet, for flere tiår siden. Nettopp det at de fremdeles er aktuelle etter så lang tid bør være en vekker for de aller fleste av oss og sier mye om at kunnskap som har vært tilgjengelig lenge fremdeles ikke er tatt inn og integrert i majoriteten av mennesker og vi har derfor heller ikke greid å endre samfunnet og motarbeide strukturell rasisme. Vi må forstå hvor dypt den strukturelle rasismen stikker.

I samarbeid med Oslo Dokumentarkino og HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival.

*

Pressen om I AM NOT YOUR NEGRO:

An intelligent, bracing look at the dynamics of colonial power (...) Concerning Violence suggests that the lesson has yet to be learned, and it's only a matter of time until history repeats itself again, and action is taken.  
- Indiewire

En av de senere årenes mest effektive og originale dokumentarer
– Montages

Refreshing (...) Concerning Violence ends on a powerful note bound to leave you with a knot in your stomach. (...) In the darkness of the movie theatre a mirror was held up to all of us in the audience.
– The Guardian

True to form, this documentary is a didactic illustration of Fanon’s 1961 anticolonialist broadside, “The Wretched of the Earth,” abridged and sharpened to its ferocious point. (...) An analytical tonic that’s potent to the point of bitter. 
- The New York Times

A damning indictment of European imperialism  
– Variety

In many cases, Fanon’s astringent words seem as relevant today as ever.
- Sight & Sound

Concerning_violence_film_plakat.jpg

_______________

Torsdag 30. april offentliggjorde regjeringen at de vil åpne for samlinger med opptil 50 personer, dersom man følger smittevernreglene og opprettholder minimum én meters avstand mellom deltagerne. Vi gleder oss til å ta dere imot på Vega igjen! Les mer om smittevernreglene og midlertidig prisøkning her.

Lerretsbilde_smittevern.jpg

Originaltittel Concerning Violence

Regi Göran Olsson
Språk
Produksjonår 2014

Skuespillere Lauryn Hill

Sjanger Dokumentar

Spilletid 1 t. 30 min.

Nasjonalitet Danmark / Finland / Sverige / USA

Aldersgrense med begrunnelse