Vega scene

Den Velsignede


FORESTILLINGER

Teaterforestilling av Tale NæssEn monolog av Tale Næss om et mord i Jeriko, om svik, kjærlighet og et ufødt barn. Om solnedgangen over Jerusalem og en israelsk bosetning på Oljeberget. Monologen er fiksjon, men basert på en sann hendelse.

Når du går ut av gamlebyen i Jerusalem gjennom Løveporten er du på vei til Oljeberget. Stien går mellom klynger av palestinske hus, en liten idyll her oppover langs Getsemane. Og plutselig, i dette fredelige landskapet, kommer du til et par hus med mur, piggtråd, panserdør og til sammen 22 israelske flagg. Sinte barn kaster stein etter oss, og de politiske realitetene har overtatt for idyllen. En bosetning her oppe? Hvem i all verden kan har solgt huset sitt til israelske bosettere, her? Det må da bli sett på som et enormt svik? Vi ser på hverandre. Jeg tror ikke han lever lenger, sier jeg.

Neste dag spiser vi lunsj med Odd Karsten Tveit, og han kan fortelle oss at ganske riktig, den mannen ble funnet skutt i en grøft i Jeriko et par dager etter. Og det er et stort mysterium, sier Odd Karsten. Ikke det at han solgte – han fikk sannsynligvis veldig mye penger for tomta – men at han frivillig dro til Jeriko. Han må jo ha visst at det var en felle. At han ville bli likvidert.

Dette er det vi vet. Dette er fakta. Og så tar fiksjonen over. Tale Næss har skrevet en monolog der vi møter denne mannen, han forsøker å forklare for oss og for sin elskede hvorfor han gjorde det han har gjort. Han som var velsignet med å ha arvet jord her oppe, men som likevel endte opp med å selge den. Vi møter ham etter drapet, han har dårlig tid nå, før han bare blir en virvel av støv i kveldsvinden.

Den Velsignede handler om å leve – og dø – mellom Oljeberget og Tempelhøyden i Jerusalem.

På scenen møter vi Fredrik Hermansen som Den Velsignede. Teksten er skrevet av Tale Næss, videodesignet er av Sabina Jacobsson og regien er ved Trond P. S. Munch. Produsent er NOOR Produksjoner ans Forestillingen er støttet av Fond for Lyd og Bilde, Fritt Ord, Vennskap Tromsø – Gaza, Tromsø kommune og Palestinakomiteen.