Vega scene

03:08:38 TILSTANDER AV UNNTAK AV TORE VAGN LID


FORESTILLINGER

Vinner av Heddaprisen for Beste audiovisuelle design. Tore Vagn Lid fikk også Heddapris for Særlig kunstnerisk innsats for forestillingen.

Forestillingen er en rekonstruksjon av ettermiddagen 22. juli 2011 presentert i sanntid, sentrert rundt en komposisjon av autentiske radiosendinger og lydopptak fra denne dagen. Mot lydkulissene arbeider et team av tegnere, filmskapere og musikere med sine fortolkinger av tiden og hendelsesforløpet. Her finner vi markante kunstnere som blant andre perkusjonist Terje Isungset, bildekunstner Arvid Pettersen og tegner Fredrik Rysjedal. Et kor er satt sammen for anledningen. 

 

tilstanderutenunntakmusiker.pngTre timer, åtte minutter og trettiåtte sekunder var tiden det tok en ung mann å sprenge et norsk regjeringsbygg for så å henrette unge sosialdemokratiske politikere på sommerleir.

Hvordan reagerte (om)verdenen? Hva ble sagt utenfor Norge? Hvordan reagerte ulike samfunn, ulike mennesker – ikke etterpå – men midt i en slik tilstand av unntak, der ingen ennå visste noe sikkert om omfang, årsak og motivasjon; der spekulasjoner gikk i alle retninger; der Facebook-bilder ble byttet ut med nasjonale symboler; der fortrengte politiske fordommer fikk spille seg ut på gateplan?  

tilstanderutenunntakbil.pngTransiteatret-Bergen presenterer et teateruttrykk som utfordrer forestillingene våre om hva teater kan være. Denne gangen spiller selve tiden og våre egne minner hovedrollen.

Sceneversjonen hadde Bergenspremiere på Det Vestnorske Teatret 15. januar 2020.

 

Pressen om forestillingen:

««At en minutt-for-minutt-teaterforestilling fra terrorangrepet 22. juli 2011 skulle bli noe av det mest meningsfylte jeg har sett på teater på lenge, hadde jeg ikke trodd.» - Karen Frøsland Nystøyl, NRK.  Les hele anmeldelse HER.
 

«Et unikt teaterprosjekt. Transiteatret iscenesetter 22. juli sekund for sekund i "sanntid" og tar i bruk helt nye virkemidler for å beskrive det nasjonale traumet.» - Terningkast 5, BT.
 

«På Utøya får vi følge massedrapsmannens ferd i form av en rød tusjstrek på kartet, på kartet, og vi vet hva som skjedde. Denne delen av stykket fremstår som mest gripende, koret og musikerne skaper en hudløs stemning.» - Terningkast 5, Bergensavisen.