Slik blir høsten på Vegas teaterscene

Denne høsten gir vi deg de internasjonale trendene innen scenetekst. En rekke erfarne og unge dramatikere befinner seg i vår teatersal og gir deg en høst spekket med gode historier i ulike formater.

SWEATSHOP ALEPPO

Sweatshop_aleppo_oppdatert.pngAv Tale Næss
Spiller fra september - november  2019
Billetter og mer info HER

 

OM FORESTILLINGEN
En redningsvest består av til sammen 48 deler. De setter sammen stoffstykker, glidelås og snorer. De fyller dem med skumgummi. Skumgummi flyter ikke. I går satte de sammen 492 deler – det er 12 vester, det.

Tale Næss vil med Sweatshop Aleppo skape en medmenneskelig forståelse av å være fanget av en krig tusen kilometer unna Oslo og Vega Scene. I forestillingen, som er en blanding av radioteater og scenetekst, møter vi to unge jenter som arbeider i en tekstilfabrikk i Tyrkia, og en sanndrømt gutt som er innesperret av krigen i Syria. De drømmer alle om frihet til å være sammen og bevege seg fritt. Om å kunne gjøre helt vanlige ting som å møte den man er forelsket i, eller få vite hvor familien befinner seg. 

Forestillingen spilles av Espen Løvås, Line Heie Hallem og Hege Aga Edelsteen. Scenografisk konsept er utviklet i samarbeid med Ingvild Rømo Grande, musikken er ved Jo David Lysne og regi ved Katinka Rydin Berge. Utviklet i samarbeid med KHIO.

 

 

MANNING ER FRI

FB_manning_event.png
Av Anders Budde Christensen
Spiller august - november
Billetter og mer info her
 

 

OM FORESTILLINGEN
Han ble dømt for å ha lekket hemmelig informasjon om amerikansk krigføring. Hun ble løslatt syv år senere.

Den kritikerroste forestillingen om Chelsea Manning, varsleren som endret USA, fortsetter på Vega Scene. Dette er fortellingen om den amerikanske soldaten Chelsea Elisabeth Manning, som lekket hemmelig informasjon om Irak-krigen til WikiLeaks. Hun ble dømt til landsforræderi og 35 år i fengsel. Obama avkortet straffen hennes før han gikk av som president. Chelsea ble løslatt i mai 2017. Når hun slapp ut av fengsel ble hun fri på flere måter. Før hun ble dømt het hun Bradley og var gutt. Bradley ble til Chelsea Manning mens hun satt i fengsel.

 

MARTIN UTEN FILTER – en morbid-satirisk julekalender

 

Martin_uten_filter.pngAv Martin Lothrington
1.- 24. desember
Billetter og mer info kommer

 

OM FORESTILLINGEN
«Martin uten filter – en morbid-satirisk julekalender» er en selvironisk teaterlek hvor vi fysisk går inn i hodet mitt, i et slags episk teaterunivers. Skuespillet problematiserer selvverd opp mot indre og ytre verdier. Hovedkarakteren er den bittelille, bitre, såre og destruktive mannen som bor inni meg. Hver kalenderdag vil lede frem til valget om at den bittelille mannen vil ta sitt eget liv eller ikke – på selve julaften.

 

INDIGO ENGLEHÅR

vega_1920x1080px_Indigo_DATO.jpg
Gjestespill fra Brageteatret
Av Fredrik Høyer
16.-21. november
Billetter og mer info her

 

OM FORESTILLINGEN
Du er på festen før bygården skal rives, alle snakker i kjeften på deg. Alt er revet, alle danser, du synger og hyler og kliner og elsker og hater. Foreldrene dine skal skilles, du vet ikke hvem du er, du er gravid, du er kåt, mora di skal dø og verden går under i slow motion og alle driter i livet ditt. Hva faen skal du gjøre med det?

INDIGO ENGLEHÅR er som å bli dratt inn i en Spotify-liste. En musikal som blander teater, konsert, poesi og lys, fordi vi lever intenst akkurat nå og alle snart skal dø.

Fredrik Høyer er Norges fremste slampoet og en av Norges mest lovende dramatikere. Med flere suksesser både nasjonalt og internasjonalt er han også en av Drammens fremste kultureksporter. Peter Michelsen er kjent som gitarist i Donkeyboy. Sammen med regissør og teatersjef ved Brageteatret Nils Petter Mørland, har de utviklet en helt ny musikkteaterforestilling som turnerer høsten 2019.

Medvirkende
På scenen: Ina Svenningdal, Mimmi Tamba, Ingrid Dissen, Veslemøy Mørkrid og Fabian Christensen

 

WE COME FROM FAR FAR AWAY
 

NIE.jpgGjestespill fra Kompani NIE
12. oktober
Billetter og mer info kommer

 

OM FORESTILLINGEN
Inne i det store teltet er det et lite telt, og inne i det lille teltet er det en gutt. Han har reist langt. Han har stort sett reist alene. Han vil vise deg tingene han har med seg. Han vil også fortelle deg hvorfor han reiste, og veien han tok, men han kan ikke fortelle hvordan historien slutter… Historien utspiller seg i en nær og intens atmosfære, inne i et telt, ved hjelp av levende musikk, historiefortelling, clowning og skyggeteater. Publikum sitter inne i et telt som blir satt opp på hvert spillested.

We Come from Far, Far Away er basert på historier samlet inn på Hvalstad transittmottak for mindreårige asylsøkere i Asker. I stykkets handling følger vi ungdommene Omar og Abdallah på deres flukt fra Aleppo i Syria, frem til en av de ankommer Oslo S. NIEs temakrets omhandler ofte håp, overlevelse og livskraft, og i dette tilfellet har presentasjonskonteksten vært ekstra viktig med tanke på målgruppen. Nøkkelord for produksjonen er overlevelse, frykt, vennskap, adskillelse og en venns død. Produksjonen er for publikum fra 10-99 år.

 

GIRL WITH THE UGLY FACE 

IMG_3299.null
Gjestespill fra Kompani NIE
4. desember
Billetter og mer info kommer

 

 

OM FORESTILLINGEN
Lisa har lett for å bli sint. Når hun blir sint, så blir hun veldig sint. Hun har aldri slått noen, eller kastet stein på noen. Men når hun blir sint så sier hun slemme ting.

En dag sier hun så mange slemme ting, at alle de andre på skolen roper «Buuu, du er stygg i fjeset». Lisa går hjem og tenker at ingen forstår henne. Ikke de andre barna, ikke lærerne og heller ikke foreldrene.

Dette er en forestilling om språk og sinne. Det er også en forestilling om vennskap, og om hvordan det er mulig å gjøre ting godt igjen når alt føles vondt. Passer for barn fra 6 år.

 

VIRAL

Viral_1920x1080.jpg
Gjestespill fra Akershus Teater
Av Sam Foster og Hayden Jones
31. august
Billetter og mer info her

 

OM FORESTILLINGEN
Arthur og Stian er 14 år og føler seg utafor. De vil blir berømte og populære på skolen. Men hvordan får man til det over natta? Ved å lage en YouTube-kanal så klart! Og videoene, de må ha sjokk-effekt! Akkurat den filmen av hun læreren, den burde de kanskje ikke ha lagt ut? Men når de innser det, så er det for sent... Filmklippet sprer seg som et virus. Det har gått viralt.

I suksessforestillingen VIRAL gir to skuespillere liv til 27 forskjellige karakterer! Forestillingen vant «Best Independent Production» under Australske Mathilda Awards i 2016. Akershus Teater er det første teatret som produserer forestillingen utenfor Australia.

 

HVORFOR KOM DU IKKE FØR - lydteater i mørket

Hvorfor kom du ikke - bilde m tittel.null
Gjestespill
Av og med Liv Heløe og Amund Ulvestad
14. & 16. oktober
Billetter og mer info kommer

 

OM FORESTILLINGEN
En gutt reiser seg brått fra sengen han har ligget i det siste året. Han bestiller en flybillett og forlater alt han kjenner.

Hvorfor kom du ikke før er historien om denne gutten. Vi er med på hans reise til en stor, fremmed by, der vi ser ham både rømme fra å lete etter seg selv. 

Samarbeidet mellom dramatiker Liv Heløe og komponist Amund Ulvestad har resultert i en unik teateropplevelse: En ren lydforestilling, der publikum får høre verden gjennom hovedpersonens ører.

Teksten leses av Liv Heløe i tett samspill med Amund Ulvestad, som gestalter lydverdenen gjennom 14 høyttalere foran, bak og over publikum. Sammen sitter vi ”inne i” guttens opplevelse.

Fortellingen kretser rundt spørsmål om fri vilje og determinisme; i hvilken grad er vi i kontroll over våre liv? Hvor godt kjenner vi og styrer vår egen motivasjon? Migranten portretteres ofte som et menneske som bevisst og aktivt tar seg fram i verden – det gjør ikke vår hovedperson: Han driver, observerer, venter – løsrevet og planløs. Hvor vil han egentlig, og hvor ender han opp?

Forestillingen hadde urpremiere på Hålogaland Teater i 2018 og er siden spilt på Fortellerfestivalen i Oslo og på den internasjonale teaterfestivalen Moving Worlds i Nanjing, Kina.

 

03:08.38 - TILSTANDER AV UNNTAK

TAU header.jpgGjestespill Transiteatret-Bergen
Av Tore Vagn Lid
Kommer i 2020
Mer info kommer

 

OM FORESTILLINGEN
Transiteatret-Bergen bygger i denne forestillingen et vev av hendelser, side om side. En tidslinje strekker seg gjennom rommet. Sekund for sekund, minutt for minutt, teller den tiden det tok en mann å sprenge et norsk regjeringsbygg for så å henrette unge, sosialdemokratiske politikere på en sommerleir. Fra denne drepende tidslinjen går det forbindelseslinjer ut: Hvordan reagerer (om)verden? Hva sies utenfor Norge?

Hvordan reagerer ulike samfunn, ulike mennesker – ikke etterpå – men midt i en slik tilstand av unntak? Der hvor ingen ennå vet noe sikkert om omfang, årsak og motivasjon; hvor spekulasjoner går i alle retninger; hvor profilbilder på Facebook byttes ut med nasjonale symboler; hvor fortrengte fordommer får spille seg ut på gateplan?

Med andre ord: Hva kan unntakstilstanden avsløre som den politiske hverdagen, normaltilstanden, visker ut?

Transiteatret-Bergen ser i prosjektet «tilstander av unntak» på situasjoner og øyeblikk hvor alt må tenkes på nytt, hvor vaner og rutiner forsvinner under føttene våre. Hva er kunstens rolle i behandling av kollektive traumer og kollektive minner?

 

 

LOST ROOMS: KJETIL SKØIEN OG JULIAN SKAR

kjetil_skøien copy.pngGjestespill fra Ultima (i samarbeid med Vega Teater)
Av Kjetil Skøien og Julian Skar
18. & 19. september
Billetter og mer info her

 

OM FORESTILLINGEN
Hva ville du tatt med deg hvis du ble tvunget til å flykte i morgen?

I tider med krig og sivil uro har millioner av mennesker blitt tvunget ut av hjemmene sine og måtte forlate alt de eier. Lost Rooms er en dokumentarteater-forestilling av regissør Kjetil Skøien og komponist Julian Skar, basert på fem syriske flyktningers beskrivelser av rommene i husene de forlot.

I en serie korte, intime monologer fremført av flyktningene og akkompagnert av et stemningsfullt og eklektisk lydlandskap, får vi høre beskrivelser av rom som nå kun eksisterer i minnene.

Lost Rooms ble vist i sin første versjon på Ultimafestivalen i 1995 med flykninger fra Balkankrigene. På bakgrunn av den nåværende situasjonen i Midtøsten, har Skøien og Skar tilnærmet seg dagens hendelser på en ny måte. Tekstene som leses av flyktningene beskriver hus, møbler, gjenstander, eiendeler og deres kjære som bodde der, i tillegg til de små skattene folk klarte å ta med seg for å starte et nytt liv. Historiene fungerer som en påminnelse til europeere som legger mye vekt på sine materielle goder at ingen ting kan tas for gitt.

Med: Hasan Kassas, Firas Imam, Baraa Kassas, Ahmad Alak & Anas Salameh

 

WØRD FRA STUA

wørd.jpg
SPKRBOX i samarbeid med Vega Scene
5. september kl. 21:00
GRATIS først til mølle

 

OM FORESTILLINGEN
Kan vi forandre verden gjennom kreativitet?

Et live late night show. Bra folk, flammende engasjement, store ord, teite tanker, kloke hoder, beats, kjærlighet og sen kveld. Velkommen inn i stua!

Skuespiller Iselin Shumba og rapper Pats Nichols inviterer soulartisten SOFIAN,  sanger/skuespiller/journalist ASTA BUSINGYE LYDERSEN, poet/dramatiker/scenekunstner FREDRIK HØYER og kunstneren MARIA BRINCH inn i stua for å prate rett fra levra om det de brenner for, irriterer seg over og engasjerer seg i. De stiller seg selv og gjestene spørsmålet: Kan vi forandre verden gjennom kreativitet?

Det islandske enmannsorkesteret Beatur står for musikken, og gjestene framfører et selvvalgt innslag på scenen. Det kan være en låt, et dikt, en tekst eller noe helt annet. Velkommen inn i stua!

Støttet av Norsk Kulturråd.

 

FISKESTANG - EN SLAMPOESI-KONSERT

Evelyn1.null
Gjestespill fra SPKRBOX
Av og med Evelyn Rasmussen Osazuwa, Olve Flakne og Beatur
11. oktober
Billetter og mer info kommer

 

OM FORESTILINGEN
«Fiskestang? En slampoesi-konsert» handler om å snuble, falle og reise seg igjen, for så å gå skikkelig på trynet, pakket inn i en slags kjærlighetshistorie. Det er rom for å le, bli engasjert, bli tankefull eller bare lytte til god musikk og slampoesi. Forestillingen er skrevet og fremført av verdensmester i slampoesi, Evelyn Rasmussen Osazuwa, musiker Olve Flakne og beatboxer Beatur.

I 2017 vant Evelyn verdensmesterskapet «Grand Slam» i Paris og ble den første kvinnelige og skandinaviske verdensmesteren i slampoesi. Hun har jobbet som skuespiller og slampoet siden hun gikk ut fra Nordic Black Express i 2011 og jobbet med en rekke scene og tv-produksjoner som f.eks tv-serien «Oljefondet».  Hun har skrevet og spilt forestillingen «Karatekidden» og i 2018 gjestet hun Nationaltheatret som Ellida i «Fruen fra Havet» med selvskrevet slampoesi og bluesmusikk av Amund Maarud.

Produsert av Nordic Black Theatre i 2017 med Cliff A. Moustache som coach og videreutviklet i 2019 i samarbeid med SPKRBOX og Cici Henriksen.