Vega scene

Jørgen Moes vei nr. 13


FORESTILLINGER

Gjestespill fra Brageteatret. 

Det er duket for en sjelden dramatisering av Tor Åge Bringsværd når Brageteatret inviterer publikum til Jørgen Moes vei nr. 13! Den klassiske barneboka om det lille, rare trehuset i kamp mot bulldosere og byggesaksbehandlere brettes ut på Vega Scene 27 april.

Det var en gang et hus som het Jørgen Moes vei nr 13. Det hadde høye vinduer, to balkonger – og en værhane av messing. I huset bodde det lykkelige mennesker som var glade i huset sitt. En dag skjedde det noe grusomt. Lastebiler, heisekraner og bulldosere dukker opp ut av ingenting og rev ned bestevennene hans. Sammen med den lille fuglen Høbert; en venn i nøden, sto han alene igjen mot overmakten og den ganske sikre døden.

Stadig opplever mange barn sitt første, viktige møte med litteratur i Tor Åge Bringsværds oppslukende, triste og uforutsigbare fortelling – som ble uforglemmelig illustrert av Thore Hansen og hans besjelinger av bygninger, natur og anleggsmaskiner.

Det er vanskelig å tro at «Jørgen Moes vei nr. 13» ble utgitt allerede i 1973, og nå preger sin tredje generasjon lesere.

«Tor Åge Bringsværd fyller 80 i 2019, og det var på høy tid at en barnebok som så mange unge og gamle barn har et nært forhold til endelig blir dramatisert», forteller teatersjef Nils Petter Mørland i Brageteatret.

Bringsværd debuterte i 1967 med novellesamlingen «Rundt solen i ring» og har helt fram til nå skrevet romaner, essay, fagbøker og skuespill innen ulike sjangre på løpende bånd. Han har blitt hyllet og prisbelønt på løpende bånd gjennom en innholdsrik karriere, og har i seinere år blant annet vunnet Brages hederspris i 2009 og Norsk Kulturråds ærespris i 2010. Samarbeidene med Jon Bing innen science fiction-sjangeren og med Anne G. Holt om den etter hvert så folkekjære Karsten og Petra-serien er kanskje hans aller mest kommersielt kjente titler – men for mange unge og gamle barn så er det likevel Bringsværds ord og Hansens fantastiske tegninger om det lille huset Jørgen Moes vei nr. 13, samt Ruffen og Det blå folket, som sitter sterkest igjen.

«Vi ønsket å ta fortellingen inn i 2018 og utforske om historien fortsatt er relevant. Er det kanskje enda vanskeligere for et rart, vindskeivt og umoderne hus – eller menneske – å henge med i den rivende utviklingen i dag som det var i 1973? Finnes det rom for å puste for den som ikke ønsker å passe inn i en stadig trangere og mer forventningspreget A4-hverdag?» spør de seg i Brageteatret.

Og – ender Jørgen Moes vei nr. 13 opp som en haug med planker – eller har han en plan som kan lure plageåndene? Svaret får du når forestillingen spilles på Vega Scene lørdag 27 april kl 15:00.

 

Emilia Oldani og Vilde Johannesen er å se i hovedrollene. Drama og regi er ved Mats Eldøen, og Gjermund Andresen står for scenografi.

brageteatret-jorgenmo_DagJenssen-M0448.jpg

JMV13fotoDagJenssen.jpg