Tourists go home?

Søndag 3. mars kl. 13.30 i SALONGEN

Gratis inngang

Aldri før har folk vært så mye på ferie: 2017 var et nytt rekordår med 1,3 milliarder turister i verden, og antallet fortsetter å stige. Verdien av den globale turismen nærmer seg nå 100 000 milliarder kroner årlig, og betyr utrolig mye for mange land, byer og lokalsamfunn. Men er det en menneskerett å få reise hvor som helst? Eller er det en menneskerett å kunne begrense besøkene til stedet der du bor?

I byer som Barcelona og Venezia har innbyggerne startet opprør mot hordene av turister, og enkelte steder i Lofoten mener folk at det er nok nå – turistveksten kan ikke fortsette.

I Geiranger har enkelte turismen som eneste levevei, mens andre mener det ikke er verdt lokket av eksos, søppel og kloakk som fyller fjorden hele

sommeren, hvert år. Hvordan arter konfliktene seg lokalt mellom dem som lever av turismen og dem som ønsker å ha hjemstedet sitt stort sett for seg selv?

Hvordan skal vi balansere turismens økonomiske gevinst med ønsket om ikke å bli invadert og totalt overveldet? Og er det en menneskerett å kreve “Tourists go home”?

Panelet bekreftes fortløpende.

HRHW2018-01.png