Vega scene

Ways of Seeing


FORESTILLINGER

Gjestespill fra Human Internasjonale dokumentarfilmfestival.

«…en uhyre viktig forestilling.» Scenekunst.no.

Sara og Hanan: «Vi venter i hagen, som steinene venter, som ringdua og svarttrosten og isen og det klare vannet. Vi venter, som en tohodet nisse; møkkete, grov, upålitelig. I blant ser vi dere gjennom soveromsvinduene: Purketryner, kutryner, håpets rotspisende parasitter. Sakte roer hjertet seg. Vi tenner svarte lykter. Skrekken slipper taket. Europa forsvinner. Så vender vi oss mot paradisene som er tapt for dere og deres nærmeste.»

Pia Maria Roll/Hanan Benammar/Sara Baban/Marius von der Fehr har kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn. Hvem er de og hva oppnår de med det? Og hva er sammenhengen mellom dette miljøet og et stadig høyere rop om mer overvåking? I den mye omdiskuterte Ways of Seeing begir de seg inn i gråsonen mellom hva som kan være rett og galt, hva som er legitimt og illegitimt, og hva som er lovlig og ulovlig; både for staten og for individet. Med seg på ferden har de tidligere høyesterettsdommer, Ketil Lund, som ledet etterforskningen av den norske statens ulovlige overvåkning av venstresiden.

Hanan B forlater Frankrike i 2011. Året etter gjør Nasjonal Front sitt beste valg noensinne. Jean-Marie Le Pen var løytnant og torturist i Frankrikes koloniale krig mot den algeriske revolusjonen der Hanans far, Halim, kjempet på revolusjonens side. Nå har Jean Marie Le Pen og hans datter Marine Le Pen etter mange års målrettet arbeid klart å overbevise den franske offentligheten om at den koloniale sivilisasjonskrigen har inntatt europeisk jord. Hanan reiser til Norge, bare for å forstå at Le Pens agenda har slått dype røtter også her. I Oslo møter hun Sara B som flyktet fra Saddam Husseins USA-støttede krig mot kurderne på 80-tallet og vet mye om sammenhengen mellom overvåkning, rasisme og skrekk.

Sammen med Ketil Lund og et høyt elsket spøkelse legger de ut på en reise gjennom maktens rotsystemer. Samtidig planlegger NATO at den viktigste militærøvelsen siden den kalde krigen skal foregå på norsk jord.

 

Det blir en samtale i etterkant av forestillingen. Mer informasjon kommer.

For komplett festivalprogram fra HUMAN klikk her.

*****************************************************************************************************

 

Med henblikk på kontroversene rundt forestillingen følger en utalelse fra kunstnerisk ledelse ved Vega Teater, Hege Aga Edelsteen og Katinka Rydin Berge:

«Ways of Seeing» inngår i programmet til HUMAN-festivalen som avvikles på Vega Scene i perioden 25.02-03.03. Festivalens nisje er å skape samfunnsrefleksjon gjennom visning av dokumentarfilm samt diverse kulturuttrykk. Forestillingen settes opp 26. februar med etterfølgende debatt om kontroversen. Vega Scene ønsker refleksjon og samtaler om etiske grenser i film og teater velkommen og dette er grunnlaget for at vi huser forestillingen. Vi tar sterk avstand fra volds- og hærværkshandlingene som mistenkes å være knyttet til forestillingen.