Vega scene

THE THIRD MAN
The Third Man

FORESTILLINGERVega filmklubb presenterer Carol Reeds The Third Man med innledning av Jan Lothe, professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo

Et mørkt og skyggefullt Wien i etterkrigstidens ruiner danner det ekspresjonistiske bakteppet til denne berømte britiske filmatiseringen av Graham Greenes roman.

Alt går ikke etter planen når den amerikanske romanforfatteren Holly Martins ankommer Wien for å treffe barndomsvennen Harry Lime. Lime ble nettopp funnet død, tilsynelatende som følge av en tragisk bilulykke. Martins fatter fort mistanke om at dette var et mord. Hvorfor var så mange av Limes venner og bekjente til stede da ulykken skjedde? Hvem var den hemmelighetsfulle tredje mannen som ble observert like etterpå? Alt er ikke som det ser ut til i den høyt anspente okkuperte byen der opportunisme, svartebørshandel og moralsk forfall herjer.

THE THIRD MAN er en noir klassiker av ypperste kaliber, med en unik visuell stil. Robert Kraskers stemningsfulle svart-hvitt foto danner en uhyggelig atmosfære av trussel og paranoia. Filmen bæres frem av minneverdige rolleprestasjoner fra Orson Welles, Joseph Cotten og Alida Valli. Anton Karas' muntre siter-melodi “The Harry Lime Theme” ble i sin tid en slager, og skaper det perfekte akkompagnementet til jakten etter den mystiske “tredje mannen”.


Med innledning av Jakob Lothe, professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo. Han vil snakke om adaptasjon og forholdet mellom bok og film. Han vil dermed snakke om Graham Greene som skrev manus til filmen, men som starte arbeidet med så skrive historien som en kortroman – som ble utgitt etter at filmen kom.

 

third-man.jpg 

Hvorfor medlemskap i Vega Vega filmklubb?

For å være med på en filmklubbvisning, må du være medlem. Alle kan bli medlem, det koster 50 kroner i året. Du får tildelt medlemskortet ditt i døren. Medlemskapet ditt gjelder for hele 2019!

Fordeler?

- Som medlem betaler du bare 70 kroner for å komme inn på en visning hos Vega filmklubb.

- Som medlem av én filmklubb kan du besøke alle andre filmklubber og se film der også, til medlemspris. Oversikt over alle klubbene finner du på filmklubb.no/filmklubber/. Det er mer enn 90 filmklubber i Norge, og rundt 10 filmklubber bare i Oslo.

- Du får rabatt på abonnement på Z filmtidsskrift. Det kommer med fire nummer i året. Filmklubbpris: 270 kroner (ord.pris: 320 kr). Les mer på znett.com/abonnere/

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden. Vi viser film med kontekst! På Vega filmklubb vil det alltid være en introduksjon til visningen. Dere er hjertelig velkomne til å diskutere filmen og ta et glass i baren etter visningene.

Visningen presenteres av:

Unknown.png

Originaltittel

Regi
Språk
Produksjonår

Skuespillere

Sjanger

Spilletid

Nasjonalitet

Aldersgrense med begrunnelse