Virkelighetens offer i kunsten

Mange av teaterstykkene og filmene som vises på Vega Scene er basert på virkelige hendelser. Hendelser som er kunst på scene og lerret, men virkelighet og hverdag for de berørte.

Arrangementet er gratis, og finner sted i Salongen i 2. et. på Vega. 120 plasser. Først til mølla. 

Åpningsdebatten vår som er støttet av Stiftelsen Fritt Ord, knytter seg til teaterforestillingen 0+0=4 på Vega Scene og den rekken med filmer omhandlende Utøya som er lansert den siste tiden- representert på kinoprogrammet ved Rekonstruksjon Utøya. 

Hvilke problemstillinger oppstår i skjæringspunktet mellom kunstnerisk frihet, ytring og etikk? Og hvilke etiske kriterier pålegger kunstneren seg selv i arbeidet med virkelige hendelser?

Debatten modereres av Hilde Wisløff Nagel fra Tankesmien Agenda. Paneldeltakere er journalist fra Dagsavisen Hege Ulstein og skuespillerne Torbjørn Harr og Thomas Bye. 

OM PANELDELTAKERNE
Skuespiller Thomas Bye har gjennom sitt arbeide med 0+0=4 fått en enorm interesse for rettssikkerhetsspørsmål og norske justismord. Han har måttet forholde seg både til pårørte og familiene til de som har blitt dømt. 

Skuespiller Torbjørn Harr spiller faren til Viljar Hassen i Paul Greengrass sin spillefilm 22 July. I forberedelsene til innspillingen opplevde han at han måtte ha en annen tilnærming til denne rollen enn tidligere roller han har gått inn i, fordi han portretterer en person som lever og som skal behandles med respekt. 

Hege Ulstein er kommentator i Dagsavisen og har skrevet mye om terrorangrepet på Utøya 22 juli 2011. Som kommentator har hun fått kjenne på lesernes sinne når hun har skrevet sine vurderinger og meninger om terroren og andre temaer.