Goliat


FORESTILLINGER

«Nyansert og innsiktsfullt om makt og myter, og om mytens makt» Terningkast 5, Dagbladet.

I Goliat undersøker Maria Tryti Vennerød myten om David og Goliat i vår tid. I hennes versjon er de to brødre i en moderne familie. Moren deres Borgny fyller 50 år og er høygravid. Når hun inviterer til bursdagsfeiring settes familiens fundament i bevegelse og en gammel familiefortelling slår sprekker. Hva var det egentlig som skjedde den gangen da guttene var små og lekte alene? Visste Borgny egentlig hva som skjedde? Hvorfor har historien vokst og blitt så viktig for dem alle?


Mytenes lunefulle kraft

Vi har alle våre kriger. Våre kamper. Våre myter. Om oss selv. Om andre. Om hverandre. Noen ganger er de det eneste som holder oss sammen.

Myten om David og Goliat er en av de mest velkjente fortellingene i vestlig kultur. Når det lille mennesket vinner over kjempen, heier vi automatisk uten å stille spørsmål. Er det på tide at vi snakker om Goliats historie? Fortjener han virkelig å kun stå igjen som stor, sterk og ond? Tryti Vennerøds versjon balanserer mesterlig mellom det absurde og realistiske, og får oss til å se det ujevne styrkeforholdet i et nytt perspektiv.

I Even Børsums scenografi finnes mange kropper, historier og myter. I familiehistorien, som i verdenshistorien, er det nærmest umulig å starte med blanke ark. Fortellinger i vår virkelighet blir stadig mer redigert og forenklet. Vi gjør det privat, vi gjør det på jobb og politikere tilpasser budskapet ned i minste detalj i ord og bilder. Anette, det ufødte barnet, dikter familien på en ny måte. Hun ser brødrene og moren som ren natur. Menneskene er groteske og vakre på samme tid. Glupske og skjøre. Hun tar historien i en ny retning sammen med sin storebror Goliat.«Hver setning, hvert ord kan avgjøre alt» skriver Tryti Vennerød. Med dette stiller teksten et viktig spørsmål om fortellingens makt i våre liv akkurat nå.

I denne forestillingen demonstreres mytenes lunefulle krefter – samlende, og potensielt dødelig på samme tid. Med poetisk kraft undersøker Maria Tryti Vennerød hvilken rolle myter har for vår selvforståelse, og de store spørsmål om rettferdighet og skyld revideres.

Goliat er første egenproduserte stykke ut på Vega Scene, og er blitt kjøpt opp av Dramaten i Stockholm. Stykket gis ut som bok på Gloria Forlag høsten 2018. Du kan kjøpe boken med Vipps i billettluken på Vega.

Skuespillere: Herman Bernhoft (Goliat), Kai Remlov (David), Hege Aga Edelsteen (Borgny)  og Line Heie Hallem (Anette).

Manus: Maria Tryti Vennerød 
Regi: Katinka Rydin Berge 
Scenografi-og kostymedesign: Even Børsum
Lysdesign: Kristin Bredal
Parykk-og maskdesign: Julia Wilde
Produsent: Anita Basmo Bjørnstad
Inspisient: Marianne Siljuberg
Lyd: Eivind Sten Johnsen/Hjalmar Littauer
Lys: Tara Fox
Scenografiassistent: Marie Eckoff Owing
Scenemester: Arne Lindberget
Sminkør: Thomas Braathen
Foto: Birgit Solhaug/ Anne Valeur 
Markedsføring: Ida Johannessen
Teknisk sjef: Nikolai Fuglerud
Design: Metric