In the Rearview

Dokumentar
1 t. 25 min.
Still fra In the Rear View, Human

En viktig påminnelse om at de som flykter, er helt vanlige folk med sorger, gleder, relasjoner, håp og drømmer.

I bilen til Maciek er det åtte seter. De fylles jevnlig med mennesker som flykter fra Ukraina til Polen, Frankrike og Tyskland. Mens kameraet går, forteller familier og fremmede om livene sine, dyrene de har forlatt og bombene de har sett.

«In the Rearview» er et slags kammerspill i en ærlig, intim og hjertevarm bil. Noen ganger ser du utover, mot ødelagte veier, landminer og knuste bygg. Resten av tiden ser du innover, mot ansikter og kropper som minner om dem du kjenner fra ditt eget liv. Det er en minimalistisk og slagkraftig dokumentar, som gir innblikk i det tunge valget om å bli eller flykte.

Etter visningen blir det panelsamtale i salen:

BARNS MENNESKERETTIGHETER I KRIG OG KONFLIKT

Samfunn, humanitære organisasjoner, regjeringer og fagfolk må forberede seg på å håndtere barns ulike umiddelbare og langsiktige traumereaksjoner. Et fokus på å bygge opp barns motstandskraft er en nøkkelstrategi for å håndtere og redusere de langvarige virkningene av traumer i krig og konflikt.

Hvordan kan hjelpere og omsorgspersoner skape trygge rom og gi støtte som vil hjelpe barnet med å utvikle seg videre?

Hvordan kan vi øke bevisstheten og forståelsen av de psykologiske, fysiske og fremtidige konsekvensene barn opplever i krig? Hvilke tiltak kan vi gjennomføre for å styrke kravet om respekt for barns rettigheter?

PANEL:

  • Emad Al-Rozzi, ergoterapeut og universitetslektor ved OsloMet. Han har jobbet med traumatiserte barn i mange år. Emad er opprinnelig fra Gaza, der han vokste opp i flyktningleiren Al-Nuseirat. Han underviser om traumer og skriver doktorgrad om flyktningbarn i Norge.
  • Nora Sveaass, psykolog og professor emerita ved Psykologisk Institutt (UiO). Hun forsker på flyktninger, menneskerettsbrudd og psykologiske konsekvenser av tortur og vold, samt behandling og rehabilitering av ofre for tortur og vold, herunder kvinner utsatt for seksuell vold i krig og konflikt.
  • Helen Christie, klinisk psykolog, spesialrådgiver og tidligere direktør ved RBUP Øst og Sør – Regionsenter for barn og unges psykiske helse. Hun har jobbet i 50 år med barn og unges psykiske helse i traumefeltet, med barn fra både Norge og andre land. Hun har også jobbet i krigsområder.
  • Moderator: Elisabeth Langdal, daglig leder for Mental Health and Human Rights Info.

Dette arrangementet er i samarbeid med Mental Health and Human Rights Info (MHHRI), UiO Psykologisk institutt og HUMAN IDFF.


Under HUMAN Film Festival:

RUSH LINE – MØT OPP I GOD TID: Ved utsolgt forestilling fylles tomme seter opp fem minutter etter forestillingsstart. Det vil si at hvis du ikke er til stede da, mister du plassen din selv om du har billett. Dette kaller vi Rush Line, og det gjelder alle festivalens filmvisninger.

Spilletid
1 t. 25 min.
OriginalTittel
Skąd dokąd
Språk
Polsk, Ukrainsk, Fransk, Engelsk, Russisk
Regi
Maciek Hamela
Foto
Piotr Grawender
Nasjonalitet
Polen, Frankrike, Ukraina
Produksjonsår
2023